Předmět: Výživa v praxi

« Zpět
Název předmětu Výživa v praxi
Kód předmětu TVL/VC063
Organizační forma výuky Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Sovová Eliška, prof. MUDr. Ph.D., MBA
  • Sovová Markéta, MUDr. Ph.D.
  • Kohutová Marie, Mgr. DiS.
  • Kolář Milan, prof. MUDr. Ph.D.
  • Vrzalová Drahomíra, Mgr. MUDr.
Obsah předmětu
Seznámení se základními principy zdravé výživy. Dietní systém v nemocnici. Rozbor moderních trendů. Praktické ukázky předpisu zdravé stravy u zdravých a nemocných.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
Výstupy z učení
Cílem předmětu je na základě získaných teoretických znalostí (anatomie, histologie, fyziologie) seznámit studenta se základními prinicipy výživy, jak přirozeného stravování, tak i umělé výživy používané u nemocných pacientů. Výuka obsahuje seznámení se základními principy zdravého stravování, dále seznámení s nejnovějšími trendy, úlohou mikrobiomu, dietním systémem pro nemocné a je zejména zaměřena na praktické ukázky možností ovlivnění zdravotního stavu výživou.
Student bude schopen formulovat základní principy zdravé výživy, bude se orientovat v moderních trendech, dietním systému a principech umělé výživy. Bude umět předepsat konkrétní stravovací režim ve zdraví i nemoci.
Předpoklady
Základní znalosti lékařské fyziologie.
FYZ/VCB11

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta, Rozhovor, Systematické pozorování studenta, Seminární práce

Účast na seminářích, seminární práce- předpis výživy u konkrétního pacienta.
Doporučená literatura
  • Kohout, P., Havel, E., Matějovič, M., Šenkyřík, M. (2021). Klinická výživa. Praha: Galén.
  • L. Zlatohlávek a kol. Klinická dietologie a výživa.
  • Sharma Sangita. (2018). Léčebná výživa a dietologie v kostce. Praha: Grada.
  • Š. Svačina a kol. 2008. Klinická dietologie.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Lékařská fakulta Studijní plán (Verze): Všeobecné lékařství (2021) Kategorie: Lékařské vědy 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: -
Fakulta: Lékařská fakulta Studijní plán (Verze): Všeobecné lékařství (2019) Kategorie: Lékařské vědy 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: -
Fakulta: Lékařská fakulta Studijní plán (Verze): Všeobecné lékařství (2018) Kategorie: Lékařské vědy 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: -
Fakulta: Lékařská fakulta Studijní plán (Verze): Všeobecné lékařství (2021) Kategorie: Lékařské vědy 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: -