Předmět: Výživa a dietetika

« Zpět
Název předmětu Výživa a dietetika
Kód předmětu OSE/VOP13
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Konečná Jana, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Hlavní témata předmětu: - Hodnocení klinických indikátorů stavu výživy všeobecnou sestrou - Hodnotící stavu výživy pomocí nutričních screeningových nástrojů v práci všeobecné sestry - Výživová anamnéza - Hodnocení dutiny ústní a stavu chrupu všeobecnou sestrou - Nutriční antropometrie v práci všeobecné sestry - Použití modulových dietetik a zahušťovadel u dysfagických pacientů v práci všeobecné sestry - Analýza výsledků tělesného složení těla s ohledem na stav výživy Celkový rozsah předmětu je 26 hodin, z toho je 14 hodin kontaktních a 12 hodin nekontaktních.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Semestrální práce - 7 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 12 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 6 hodin za semestr
Výstupy z učení
Povinně volitelný předmět rozšiřuje a prohlubuje znalosti získané v předmětu Výživa. Zaměřuje se na nejvýznamnější oblasti v rámci nutrice z pohledu všeobecné sestry. Důraz je kladen na problematiku hodnocení vybraných nutričních oblastí, analýzu nutriční anamnézy a antropometrických nutričních výsledků v rámci profesních kompetencí všeobecné sestry v praxi.
Studenti budou schopni aplikovat teoretické znalosti a dovednosti v klinické praxi, vyhodnotit nutriční stav pacienta a individuálně poskytnout péči o pacienta v oblasti výživy a stravování.
Předpoklady
Hlavní témata: - Hodnocení klinických indikátorů stavu výživy všeobecnou sestrou - Hodnotící stavu výživy pomocí nutričních screeningových nástrojů v práci všeobecné sestry - Výživová anamnéza - Hodnocení dutiny ústní a stavu chrupu všeobecnou sestrou - Nutriční antropometrie v práci všeobecné sestry - Použití modulových dietetik a zahušťovadel u dysfagických pacientů v práci všeobecné sestry - Analýza výsledků tělesného složení těla s ohledem na stav výživy

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta, Seminární práce

Absolvování seminářů a praktických cvičení (80% účast), aktivní účast ve výuce, plnění zadaných úkolů ve výuce, písemné ověřování znalostí
Doporučená literatura
  • Clinical Nutrition.
  • Nutrition news: časopis pro odborníky ve zdravotnictví.
  • BORZENKO, Nadezhda, Vladislava MIZEROVÁ, Karin PETŘEKOVÁ a Pavla ŠKARKOVÁ. (2021). Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi: studijní opora. Ostrava.
  • Kopecký, M. et. al. (2019). Manual of Physical Anthropology. Palacký University Olomouc.
  • SHARMA, S. a kol. (2018). Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing.
  • STRÁNSKÝ, Miroslav, Lydie PECHAN a Věra RADOMSKÁ. (2019). Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice.
  • Zlatohlávek, Lukáš a kol. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Všeobecné ošetřovatelství (2020) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní