Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Hlavní témata předmětu: - Hodnocení klinických indikátorů stavu výživy všeobecnou sestrou - Hodnotící stavu výživy pomocí nutričních screeningových nástrojů v práci všeobecné sestry - Výživová anamnéza - Hodnocení dutiny ústní a stavu chrupu všeobecnou sestrou - Nutriční antropometrie v práci všeobecné sestry - Použití modulových dietetik a zahušťovadel u dysfagických pacientů v práci všeobecné sestry - Analýza výsledků tělesného složení těla s ohledem na stav výživy Celkový rozsah předmětu je 26 hodin, z toho je 14 hodin kontaktních a 12 hodin nekontaktních.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Semestrální práce
- 7 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 6 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Povinně volitelný předmět rozšiřuje a prohlubuje znalosti získané v předmětu Výživa. Zaměřuje se na nejvýznamnější oblasti v rámci nutrice z pohledu všeobecné sestry. Důraz je kladen na problematiku hodnocení vybraných nutričních oblastí, analýzu nutriční anamnézy a antropometrických nutričních výsledků v rámci profesních kompetencí všeobecné sestry v praxi.
Studenti budou schopni aplikovat teoretické znalosti a dovednosti v klinické praxi, vyhodnotit nutriční stav pacienta a individuálně poskytnout péči o pacienta v oblasti výživy a stravování.
|
Předpoklady
|
Hlavní témata: - Hodnocení klinických indikátorů stavu výživy všeobecnou sestrou - Hodnotící stavu výživy pomocí nutričních screeningových nástrojů v práci všeobecné sestry - Výživová anamnéza - Hodnocení dutiny ústní a stavu chrupu všeobecnou sestrou - Nutriční antropometrie v práci všeobecné sestry - Použití modulových dietetik a zahušťovadel u dysfagických pacientů v práci všeobecné sestry - Analýza výsledků tělesného složení těla s ohledem na stav výživy
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Seminární práce
Absolvování seminářů a praktických cvičení (80% účast), aktivní účast ve výuce, plnění zadaných úkolů ve výuce, písemné ověřování znalostí
|
Doporučená literatura
|
-
Clinical Nutrition.
-
Nutrition news: časopis pro odborníky ve zdravotnictví.
-
BORZENKO, Nadezhda, Vladislava MIZEROVÁ, Karin PETŘEKOVÁ a Pavla ŠKARKOVÁ. (2021). Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi: studijní opora. Ostrava.
-
Kopecký, M. et. al. (2019). Manual of Physical Anthropology. Palacký University Olomouc.
-
SHARMA, S. a kol. (2018). Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing.
-
STRÁNSKÝ, Miroslav, Lydie PECHAN a Věra RADOMSKÁ. (2019). Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice.
-
Zlatohlávek, Lukáš a kol. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media.
|