Předmět: Environmentální geografie

« Zpět
Název předmětu Environmentální geografie
Kód předmětu MRS/ENGEO
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Opršal Zdeněk, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Struktura: Rostliny, které změnily svět (aktivita) Historie zemědělství: od neolitické k GMO revoluci Problém podvýživy, hladu a hladomorů Ekonomické aspekty poptávky po potravinách Zemědělství v rozvojových zemích a tradičních společnostech Městské zemědělství Zemědělství v ekonomicky vyspělých zemích / Společná zemědělská politika EU Potravinový systém v ČR a Evropě v kontextu Strategie Farm to Fork / Zelené dohody pro Evropu Pozemkové vlastnictví a pozemkové reformy Zemědělství v kontextu globalizace (land grabbing, mezinárodní obchod) Ekologické zemědělství Potravinové ztráty a plýtvání potravinami

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Výstupy z učení
Předmět se zabývá především environmentálními a socio-ekonomickými souvislostmi zemědělství a rozvoje venkova. Pozornost je věnována situaci v rozvojových zemích (problematika podvýživy, zemědělství v tradičních společnostech, role žen a dětí, městské zemědělství aj.), zahrnuta jsou také témata dotýkající se hospodářsky rozvinutých regionů (Společná zemědělská politika EU, strategie Farm to Fork). Řada témat týkajících se zemědělství a výživy propojuje rozvojové a rozvinuté země a nelze je řešit odděleně (například problematika land grabbingu, mezinárodního obchodu a hodnotových řetězců). Část přednášek je věnována také otázkám udržitelnosti potravinového systému.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou

- Písemný test - Plnění zadaných úkolů / četby
Doporučená literatura
  • Norton G. W., Alwang J., Master W. A. (2006). The economics of Agriculture development: world food system and resource use.. London; New York: Routledge.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr