Vyučující
|
-
Opršal Zdeněk, doc. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Struktura: Rostliny, které změnily svět (aktivita) Historie zemědělství: od neolitické k GMO revoluci Problém podvýživy, hladu a hladomorů Ekonomické aspekty poptávky po potravinách Zemědělství v rozvojových zemích a tradičních společnostech Městské zemědělství Zemědělství v ekonomicky vyspělých zemích / Společná zemědělská politika EU Potravinový systém v ČR a Evropě v kontextu Strategie Farm to Fork / Zelené dohody pro Evropu Pozemkové vlastnictví a pozemkové reformy Zemědělství v kontextu globalizace (land grabbing, mezinárodní obchod) Ekologické zemědělství Potravinové ztráty a plýtvání potravinami
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
|
Výstupy z učení
|
Předmět se zabývá především environmentálními a socio-ekonomickými souvislostmi zemědělství a rozvoje venkova. Pozornost je věnována situaci v rozvojových zemích (problematika podvýživy, zemědělství v tradičních společnostech, role žen a dětí, městské zemědělství aj.), zahrnuta jsou také témata dotýkající se hospodářsky rozvinutých regionů (Společná zemědělská politika EU, strategie Farm to Fork). Řada témat týkajících se zemědělství a výživy propojuje rozvojové a rozvinuté země a nelze je řešit odděleně (například problematika land grabbingu, mezinárodního obchodu a hodnotových řetězců). Část přednášek je věnována také otázkám udržitelnosti potravinového systému.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Známkou
- Písemný test - Plnění zadaných úkolů / četby
|
Doporučená literatura
|
-
Norton G. W., Alwang J., Master W. A. (2006). The economics of Agriculture development: world food system and resource use.. London; New York: Routledge.
|