Vyučující
|
-
Frébortová Jitka, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Úvod, základní typy buněk, rozdělení a základní charakteristika mikroorganismů. Struktura a funkce buňky. Mikroskopické techniky. Růst a kultivace bakterií. Klasifikace a identifikace bakterií. Metabolismus mikroorganismů: metabolismus chemoorganotrofů a chemolitotrofů, fotosyntéza, anabolické procesy. Prokaryotické mikroorganismy, eukaryotické mikroorganismy: charakteristické rysy jednotlivých skupin. Základy virologie. Základy molekulární biologie prokaryot: struktura DNA, RNA, replikace, transkripce, translace, skládání a sekrece proteinů, posttranslační modifikace, mechanismy kontroly exprese genů. Základy bakteriální genetiky. Mikrobiologie a biotechnologie. Mikroorganismy a vnější prostředí, šíření mikroorganismů, mikroorganismy v půdě, ve vodě, vzájemná interakce mikroorganismů, mikroorganismů s rostlinami, živočichy a člověkem. Aplikovaná mikrobiologie: mikrobiologie potravin a nápojů, mikrobiologie zpracování odpadu. Antimikrobiální léčiva.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Projekce (statická, dynamická)
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 39 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy mikrobiologie.
Po absolvování kurzu by student měl být schopen: - popsat strukturu a funkci prokaryotické a eukaryotické mikrobiální buňky, metody izolace a kultivace mikroorganismů a metody kontroly jejich růstu - definovat principy klasifikace a identifikace bakterií, charakterizovat významné skupiny prokaryotických i eukaryotických mikroorganismů a popsat vlastnosti virů - vysvětlit principy vytváření energie mikrobiální buňkou a objasnit rozdíly mezi jednotlivými metabolickými procesy, vysvětlit mechanismy fixace uhlíku při autotrofním růstu mikroorganismů a mechanismus fixace dusíku - vysvětlit základní principy molekulární biologie a genetiky bakterií, popsat principy genového inženýrství a uvést příklady využití mikroorganismů v biotechnologii - popsat výskyt a význam mikroorganismů ve složkách prostředí, vysvětlit význam mikroorganismů v každodenním životě člověka a uvést příklady využití mikroorganismů v potravinářství a při zpracování odpadních vod
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Známkou, Písemná zkouška
Absolvování písemného testu (90 minut) a získání minimálně 23 bodů z 39. 39-36 bodů A; 35,75-32,75 bodů B; 32,5-29,5 bodů C; 29,25-26,25 bodů D; 26-23 bodů E; méně než 23 bodů F.
|
Doporučená literatura
|
-
Madigan M. T., Martinko J. M., Dunlap P. V., Clark D. P. (2009). Brock Biology of Microorganisms, 12th edition. Pearson Benjamin Cummings.
-
Madigan M.T., Martinko J.M., Dunlap P.V., Clark D.P. (2009). Brock Biology of Microorganisms, 12th Edition.
|