Předmět: Výživa 1 - Bc.

« Zpět
Název předmětu Výživa 1 - Bc.
Kód předmětu KPK/VYZ1
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Klimešová Iva, PhDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Základy racionálního stravování Výživová doporučení Sacharidy ve výživě Proteiny ve výživě Lipidy ve výživě Vitamíny, minerální látky a antioxidanty Využití nutričního software NutriPro Expert

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Projekce (statická, dynamická), Nácvik pohybových a pracovních dovedností
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 15 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 13 hodin za semestr
Výstupy z učení
Student se seznámí se základními složkami výživy z hlediska energetického obsahu a zajištění správné funkce organismu. Bude zvládat odbornou terminologii z oblasti výživy a umět charakterizovat základní složky stravy. Získá základní poznatky o racionálním stravování a pozitivním působení vyvážené stravy na zdravotní stav. Zvládne orientaci v potravinách na trhu vzhledem k zajištění správné funkce organizmu v určitých vývojových fázích a při rozdílných požadavcích na pohybovou aktivitu. Bude umět využít získané poznatky v praxi.
Student zná základní principy racionálního stravování a možná rizika alternativních způsobů stravování. Ovládá základní terminologii z oblasti výživy a umí charakterizovat jednotlivé složky stravy. Své teoretické poznatky dokáže aplikovat v praxi. Umí sestavit vzorový stravovací plán dle individuálních potřeb klienta.
Předpoklady
Znalost anatomie a fyziologie člověka - zejména oblast trávicího traktu.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška, Analýza výkonů studenta

80% docházka studenta, tvorba semestrální práce (vzorový stravovací plán dle zadaných kritérií), úspěšné absolvování zápočtového testu
Doporučená literatura
  • Bulková, V. (1999). Nauka o poživatinách. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.
  • Clarková, N. (2009). Sportovní výživa. Praha: Grada.
  • Dlouhá, R. (1998). Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum.
  • Fink, H. H., Mikesky A. E., & Burgoon L. A. (2012). Practical applications in sports nutrition. Burlington: Jones & Bartlett Learning.
  • Hlúbik, P., & Opltová, L. (2004). Vitaminy. Praha: Grada Publishing.
  • Kleinwächterová, H., & Brázdová, Z. (2001). Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.
  • Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
  • Maughan, R. J., & Burke, M. L. (2006). Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén.
  • McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (1991). Exercise physiology: energy, nutrition and human performance. Philadelphia: Lea and Febiger.
  • Piťha, J., & Boháčová, V. (2012). 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Praha: Forsapi.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta tělesné kultury Studijní plán (Verze): Tělesná výchova a sport (2016) Kategorie: Tělesná kultura, tělovýchova a sport 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: -