Vyučující
|
-
Klimešová Iva, PhDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Základy racionálního stravování Výživová doporučení Sacharidy ve výživě Proteiny ve výživě Lipidy ve výživě Vitamíny, minerální látky a antioxidanty Využití nutričního software NutriPro Expert
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Projekce (statická, dynamická), Nácvik pohybových a pracovních dovedností
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 15 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 13 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Student se seznámí se základními složkami výživy z hlediska energetického obsahu a zajištění správné funkce organismu. Bude zvládat odbornou terminologii z oblasti výživy a umět charakterizovat základní složky stravy. Získá základní poznatky o racionálním stravování a pozitivním působení vyvážené stravy na zdravotní stav. Zvládne orientaci v potravinách na trhu vzhledem k zajištění správné funkce organizmu v určitých vývojových fázích a při rozdílných požadavcích na pohybovou aktivitu. Bude umět využít získané poznatky v praxi.
Student zná základní principy racionálního stravování a možná rizika alternativních způsobů stravování. Ovládá základní terminologii z oblasti výživy a umí charakterizovat jednotlivé složky stravy. Své teoretické poznatky dokáže aplikovat v praxi. Umí sestavit vzorový stravovací plán dle individuálních potřeb klienta.
|
Předpoklady
|
Znalost anatomie a fyziologie člověka - zejména oblast trávicího traktu.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška, Analýza výkonů studenta
80% docházka studenta, tvorba semestrální práce (vzorový stravovací plán dle zadaných kritérií), úspěšné absolvování zápočtového testu
|
Doporučená literatura
|
-
Bulková, V. (1999). Nauka o poživatinách. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.
-
Clarková, N. (2009). Sportovní výživa. Praha: Grada.
-
Dlouhá, R. (1998). Výživa: přehled základní problematiky. Praha: Karolinum.
-
Fink, H. H., Mikesky A. E., & Burgoon L. A. (2012). Practical applications in sports nutrition. Burlington: Jones & Bartlett Learning.
-
Hlúbik, P., & Opltová, L. (2004). Vitaminy. Praha: Grada Publishing.
-
Kleinwächterová, H., & Brázdová, Z. (2001). Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.
-
Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Maughan, R. J., & Burke, M. L. (2006). Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén.
-
McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (1991). Exercise physiology: energy, nutrition and human performance. Philadelphia: Lea and Febiger.
-
Piťha, J., & Boháčová, V. (2012). 140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách. Praha: Forsapi.
|