Předmět: Výživa člověka a dietetika

« Zpět
Název předmětu Výživa člověka a dietetika
Kód předmětu KCB/VCD
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zatloukal Marek, RNDr. Ph.D.
  • Grúz Jiří, Mgr. Ph.D.
  • Hényková Eva, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Význam výživy. Základní složky výživy. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. Energetická bilance. Energetický příjem a výdej. Bazální metabolismus. Metabolismus základních živin (sacharidy, bílkoviny, tuky). Minerální a stopové prvky ve výživě, regulace vody v těle a pitný režim. Vitamíny - rozdělení, zdroj, vstřebávání, význam pro organismus. Funkční potraviny, potravinové doplňky a základní skupiny nutraceutik. Biologická dostupnost, degradace a mechanismus účinku nutraceutik. Metody stanovení antioxidačních vlastností potravin. Biopotraviny, vnější (extrinsic) a vnitřní (intrinsic) determinanty kvality. Vliv post-produkčních technologií na nutriční hodnotu potravin a obsah chemoprotektivních látek. Produkce geneticky modifikovaných potravin, možnosti využití v praxi a etické hledisko. Potravinová aditiva. Alternativní zdroje výživy. Současná a připravovaná legislativa v oblasti potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Význam výživy. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy. Metabolismus základních živin.
Znalost z oblasti výživy člověka a dietetiky. Znalosti posluchačů základních poznatků o racionálním přístupu k výživě člověka. V rámci přednášek jsou diskutovány vnitřní faktory a specifické stavy ovlivňující výživu, dále základní složky výživy a jejich fyziologické funkce a vnější faktory ovlivňující výživu lidského organismu.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou

75% úspěšnost u písemného testu
Doporučená literatura
  • Fořt, P. (2004). Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Grada Publishing, Praha.
  • Havlick, H.D. (2001). Functional foods: science or marketing?. JANA 9 (4).
  • Houston, M.C. (2003). The role of antioxidants in the prevention and treatment of coronary artery disease. JANA 17 (6).
  • Lotter, D. (2003). Organic Agriculture. Journal of Sustainable Agriculture 21(4).
  • Pánek, J. (2002). Základy výživy. Svoboda servis, Praha.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví - Experimentální biologie (2023) Kategorie: Biologické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní