Vyučující
|
-
Frébortová Jitka, doc. RNDr. Ph.D.
-
Vylíčilová Hana, Mgr. Ph.D.
-
Hönig Martin, Mgr.
-
Janovská Lucie, RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Cvičení je členěno na následující tematické okruhy: 1. Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. 2. Příprava živných médií a sterilních pomůcek. 3. Kultivace a morfologie mikroorganismů. 4. Aseptická technika a metody izolace mikroorganismů. 5. Metody počítání mikroorganismů. 6. Vliv různých faktorů na růst mikroorganismů. 7. Fyzikální a chemické metody kontroly mikrobiálního růstu. 8. Mikroskopické pozorování mikroorganismů. 9. Základy identifikace bakterií. 10. Eukaryotické mikroorganismy. 11. Přítomnost a analýza mikroorganismů ve vodě a půdě. 12. Mikroorganismy v potravinách.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Pozorování, Demonstrace, Laborování
- Účast na výuce
- 40 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 15 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámení studentů se základními principy práce s mikroorganismy v laboratorních podmínkách.
Schopnost aplikace základních mikrobiologických postupů a metod.
|
Předpoklady
|
Pro studenty 2. ročníku studijních oborů Experimentální biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta
100% účast, odevzdání správně vypracovaných protokolů, splnění bodového hodnocení kontrolních testů a protokolů (minimum 60% v testech, 85% za protokoly).
|
Doporučená literatura
|
|