Předmět: Vývoj a výroba očkovacích látek

« Zpět
Název předmětu Vývoj a výroba očkovacích látek
Kód předmětu KBC/VVO
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Křupka Michal, Mgr. Ph.D.
  • Raška Milan, prof. Mgr. MUDr. Ph.D.
  • Kosztyu Petr, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod, historie očkování, základní pojmy z epidemiologie a infektologie. 2. Základní imunitní mechanismy uplatňující se v protiinfekční imunitě . 3. Typy a složení vakcín. Vakcíny polyvalentní a kombinované. Lékové formy vakcín. 4. Technologie produkce vakcín I- vakcíny atenuované a inaktivované. 5. Technologie produkce vakcín li - vakcíny subjednotkové (split, polysacharidové) a toxoidov). 6. Technologie produkce vakcín Ill-vakcíny rekombinantní, produkce a purifikace rekombinantních protein). 7. Technologie produkce vakcín IV - vakcíny genové - RNA a DNA. 8. Technologie produkce vakcín V - rekombinantní viry replikačně defektní a atenuované, slizniční vakcíny. 9. Testování imunogenity a bezpečnosti I - klinické a preklinické testování, testy efektivity na zvířecím modelu, stanovení specifických protilátek in-vitro, testy přítomnosti kontaminant). 10. Testování imunogenity a bezpečnosti li - virově neutralizační testy, testy buněčné imunity - ELISPOT, aktivace lymfocytů. 11. Legislativní normy věnující se očkování (zákony č. 258/2000 Sb., č. 378/2007 Sb. a č. 48/1997 Sb., vyhláška č. 537/2006 Sb.), registrace a registrační autority, nežádoucí účinky vakcín a jejich sledování. 12. Aktuality v oboru, diskuze, závěrečný test.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Účast na výuce - 13 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 45 hodin za semestr
Výstupy z učení
Seznámení s klasickými i nejmodernějšími přístupy technologií produkce vakcín.
Seznámení se se základními pojmy a principy spojenými s produkcí a použitím vakcín. Seznámení se s klasickými a moderními technologiemi produkce vakcín.
Předpoklady
Základní znalosti z biochemie a imunologie.

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Písemná zkouška

Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytický biochemik (2024) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biotechnologie a genové inženýrství (2019) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní