Předmět: Chemie proteinů

« Zpět
Název předmětu Chemie proteinů
Kód předmětu KBC/PGSB8
Organizační forma výuky Konzultace
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 20
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šebela Marek, prof. Mgr. Dr.
Obsah předmětu
Analýza proteinů, stanovení charakteristik (Mr, pI, podjednotkové složení). Stanovení koncentrace proteinů. Počítačové programy pro predikci vlastností proteinů na základě údajů z databází, server ExPASy. Separace proteinů ve směsích - chromatografické a elektroforetické techniky. Detekční techniky pro proteiny. Spektroskopická analýza proteinů. Proteinová krystalografie, krystalizace proteinů, RTG difrakční analýza, fázový problém a jeho řešení. NMR spektroskopie proteinů, vícerozměrné NMR techniky, přiřazování spekter. Hmotnostní spektrometrie proteinů, stanovení molekulové hmotnosti, analýza posttranslačních modifikací, využití hmotnostní spektrometrie pro studium 3-D struktury (ligandy, bifunkční činidla pro tvorbu křížové vazby). Sekvenční analýza proteinů, Edmanova chemie, hmotnostní spektrometrie (fingerprinting, de novo sekvencování). Počítačové modelování struktury proteinů, databáze proteinových struktur. Studium proteinů v nevodném prostředí, enkapsulace, mikroemulze, příprava agregátů lipid-protein (ELA). Techniky imobilizace proteinů. Enzymové reaktory, biosenzory. Chemické a enzymové modifikace proteinů. Modifikace za účelem zvýšené termostability, odolnosti vůči proteolýze, modulace aktivity a specifity enzymů. Činidla pro specifickou modifikaci aminokyselin. Nízkomolekulární modifikační činidla, činidla pro křížovou vazbu (crosslinking). PEGylace proteinů, navázání jiných hydrofilních polymerů. Umělá glykosylace proteinů. Analýza rozsahu modifikace.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výstupy z učení
Studenti se seznamují se základními i pokročilými metodami studia a analýzy proteinů včetně chemických modifikací.
Objasnit hlavní aspekty chemie proteinů, predikovat chemické vlastnosti proteinů.
Předpoklady
Předpokládá se schopnost vést vědeckou diskuzi v širších souvislostech celého oboru.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

předpokláda se schopnost vést vědeckou diskuzi v širších souvislostech celého oboru
Doporučená literatura
  • Buxbaum E. (2011). Biophysical Chemistry of Proteins. An Introduction to Laboratory Methods. Springer.
  • Howard G.C., Bron,W.E. (2002). Modern Protein Chemistry. Practical Aspects. CRC Press, Boca Raton, FL.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr