Vyučující
|
-
Šebela Marek, prof. Mgr. Dr.
|
Obsah předmětu
|
Aminokyseliny a peptidy. Sekvencování a syntáza peptidů. Názvosloví peptidů. Přírodní peptidy: hormony, antibiotika, jedy a toxiny. Proteiny. Struktury proteinů. Allosterie. Stanovení Mr proteinů. Enzymy. Specifita a vztah k reakční rovnováze a aktivační energii reakcí. Podmínky enzymové aktivity. Enzymová kinetika. Rovnice Michaelise a Mentenové, význam Km, jednotky a stanovení enzymové aktivity. Aktivace enzymů. Reversibilní a ireversibilní inhibice. Typy reversibilních inhibicí. Třídění a názvosloví enzymů. Glykolýza a alkoholové kvašení. Přeměny pyruvátu. Pyruvátdehydrogenasový komplex. Citrátový cyklus. Oxidativní fosforylace. Pentosafosfátový cyklus, regulace hladiny pentos a hexos. Metabolismus glykogenu a disacharidů. Glukoneogeneze. Regulace glukoneogeneze a glykolýzy. Lipidy. Metabolismus mastných kyselin, úloha karnitinu, odbourávání nasycených, nenasycených a větvených mastných kyselin. Tvorba ketolátek a jejich význam. Biosyntéza tuků a cholesterolu. Odbourávání aminokyselin, vztah k cyklu trikarboxylových kyselin. Močovinový cyklus. Fotosyntéza. Calvinův cyklus. Fotorespirace. Složky nukleových kyselin. Biosyntéza a odbourávání pyrimidinových a purinových nukleotidů. DNA a RNA.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět opakuje znalosti na úrovni magisterského studia a rozšiřuje některá témata.
úspěšným absolvováním budou ověřeny a potvrzeny znalosti disciplíny získané v průběhu studia.
|
Předpoklady
|
Předpokládá se schopnost vést vědeckou diskuzi v širších souvislostech celého oboru.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Zkouška v rozsahu probíraného učiva.
|
Doporučená literatura
|
-
Voet a kol. (2006). Fundamentals of Biochemistry. New York.
|