Předmět: Enzymologie

« Zpět
Název předmětu Enzymologie
Kód předmětu KBC/ENZ
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Jedelská Tereza, Mgr. Ph.D.
  • Petřivalský Marek, prof. Mgr. Dr.
Obsah předmětu
Základní charakteristika enzymů. Kofaktory. Názvosloví enzymů. Lokalizace enzymů. Izolace, purifikační postupy. Struktura enzymů. Metody studia aktivního centra. Kovalentní modifikace enzymů. Mechanismus enzymové katalýzy. Enzymová kinetika, rovnice Michaelise- Mentenové, Michaelisova konstanta, reakční řád, enzymové jednotky, číslo přeměny. Vliv pH a teploty na aktivitu enzymů. Jedno, dvou a třísubstrátová reakce. Enzymová specifita a regulace - alosterická regulace, kovalentní modifikace. Inhibice enzymů. Metody stanovení enzymové aktivity. Kontrola metabolických drah. Organizované enzymové systémy. Enzymy v buňkách. Klinické aspekty enzymologie. Využití enzymů v praxi.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zkoušku - 60 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Získání detailnějších znalostí z enzymologie.
Definovat hlavní pojmy, popsat hlavní přístupy v enzymologii
Předpoklady
Základní znalosti biochemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Písemná zkouška potvrzující znalost vyučované látky je v délce 1 hodiny, 11 otázek, maximální počet bodů 55. A 55-51 (100-91 %) B 50-45 ( 90-81 %) C 44-39 ( 80-71 %) D 38-33 ( 70-60 %) E 32-28 ( 59-50 %) F: < 28 (< 50 %)
Doporučená literatura
  • Berg, J.M., Tymoczko, J.L. and Stryer, L. (2007). Biochemistry. New York, USA.
  • Bisswanger H. (2011). Practical Enzymology. Weinheim, Wiley.
  • Bisswanger, H. (2019). Practical Enzymology. Wiley-VCH Verlag GmbH.
  • Bugg T. D. H. (2012). Intoduction to enzyme and coenzyme chemistry 3rd Ed.. WestSussex UK.
  • Cornish-Bowden A. (2012). Fundamentals of Enzyme Kinetics,Weinheim, Germany,. Weinheim, Germany.
  • Editors: Munishwar Nath Gupta, Vladimir N. Uversky. (2022). Structure and Intrinsic Disorder in Enzymology (2022). Elsevier.
  • Macholán L., Barthová J., Kučera I. (1994). Enzymologie MU Brno, 1994. MU Brno.
  • Marangoni A. G. (2003). Enzyme Kinetics a Modern Approach. New Jersey.
  • Price N. C., Stevens L. (2000). Fundamentals of enzymology. New York, USA.
  • Purich D. L. (2010). Enzyme Kinetics: Catalysis and Control. London.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Molekulární a buněčná biologie (2021) Kategorie: Biologické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Bioinformatika (2021) Kategorie: Informatické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Experimentální biologie rostlin (2021) Kategorie: Biologické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biotechnologie a genové inženýrství (2019) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví - Experimentální biologie (2023) Kategorie: Biologické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní