Předmět: Biotechnologie - exkurze

« Zpět
Název předmětu Biotechnologie - exkurze
Kód předmětu KBC/BTE
Organizační forma výuky Exkurze
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Danihlík Jiří, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Exkurze do biotechnologických provozů v olomouckém regionu realizovaných ve vybraných dnech během letního semestru a zápočtového týdne. Vybrané příklady navštěvovaných firem: Pivovar Litovel, Pálenice Samotišky, Rudolf Jelínek ve Vizovicích, Minipivovar Chomout, Včelařství Kubeš ve Štarnově, IAB v areálu Šlechtitelů v Olomouci, Brazzale Litovel (Grand Moravia) a další. Možnosti exkurzí se mohou dynamicky měnit s ohledem na možnosti oslovených firem a jejich ochotou exkurzi přijmout.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pozorování, Demonstrace
  • Příprava na zápočet - 25 hodin za semestr
  • Exkurze - 65 hodin za semestr
Výstupy z učení
Studenti budou seznámeni s praktickým fungováním tradičních i moderních biotechnologických výrob a provozů v olomouckém regionu. Náplň předmětu doplňuje znalosti z předmětu KBC/BTC.
Po absolvování předmětu by měl student znát: - přehled nejvýznamnějších biotechnologických výrob v regionu a jejich principy a aplikace
Předpoklady
Základní orientace v biotechnologických procesech, předmět je primárně určen pro rozšíření znalostí z předmětu KBC/BTC

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta, Rozhovor

Aktivní účast na exkurzích, diskuse k představovaným technologiím, vypracování a účast na závěrečném společném kvízu. Povolena je absence na jedné exkurzi. Exkurze se realizují v průběhu semestru nebo v zápočtovém týdnu, je potřeba počítat s časovou flexibilitou, protože termín exkurzí reflektují nejen možnosti studentů, ale i navštívených firem. Termíny exkurzí se stanovují dynamicky během semestru, nelze je stanovit před semestrem. Celkem se realizuje 7-9 exkurzí v různých dnech během celého semestru a dále pak v zápočtovém týdnu. Časová náročnost jednotlivých exkurzí zahrnuje i cestování, takže jednotlivé exkurze jsou polodenní i celodenní akce. Náklady na cestovné a případné vstupné do podniků si hradí studenti sami.
Doporučená literatura
  • Clark, David P. (2016). Biotechnology.
  • Drobník J. (2008). Biotechnologie a společnost. Karolinum Praha.
  • Faizal Bux, Yusuf Chisti. (2016). Algae biotechnology.
  • Kadlec P a kol. (2012). Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava.
  • Kinčl Tomáš. Praxe výroby piva nejen v malých pivovarech. 2022.
  • Seidman, Lisa A. (2022). Basic laboratory methods for biotechnology.
  • Tomáš Bulíř, Olga Cwiková, Kateřina Demnerová, Gabriela Franke, Klára Jandová Ježková, Alžběta Jarošová, Petr Košin, Veronika Mandová, Jarmila Pazlarová, Michal Šimíček. (2023). Mikrobiologie v pivovarnictví : teorie, praxe, sanitace, MIBI, HACCP, senzorická analýza.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biochemie (2022) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní