Vyučující
|
-
Danihlík Jiří, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Exkurze do biotechnologických provozů v olomouckém regionu realizovaných ve vybraných dnech během letního semestru a zápočtového týdne. Vybrané příklady navštěvovaných firem: Pivovar Litovel, Pálenice Samotišky, Rudolf Jelínek ve Vizovicích, Minipivovar Chomout, Včelařství Kubeš ve Štarnově, IAB v areálu Šlechtitelů v Olomouci, Brazzale Litovel (Grand Moravia) a další. Možnosti exkurzí se mohou dynamicky měnit s ohledem na možnosti oslovených firem a jejich ochotou exkurzi přijmout.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pozorování, Demonstrace
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
- Exkurze
- 65 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Studenti budou seznámeni s praktickým fungováním tradičních i moderních biotechnologických výrob a provozů v olomouckém regionu. Náplň předmětu doplňuje znalosti z předmětu KBC/BTC.
Po absolvování předmětu by měl student znát: - přehled nejvýznamnějších biotechnologických výrob v regionu a jejich principy a aplikace
|
Předpoklady
|
Základní orientace v biotechnologických procesech, předmět je primárně určen pro rozšíření znalostí z předmětu KBC/BTC
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Rozhovor
Aktivní účast na exkurzích, diskuse k představovaným technologiím, vypracování a účast na závěrečném společném kvízu. Povolena je absence na jedné exkurzi. Exkurze se realizují v průběhu semestru nebo v zápočtovém týdnu, je potřeba počítat s časovou flexibilitou, protože termín exkurzí reflektují nejen možnosti studentů, ale i navštívených firem. Termíny exkurzí se stanovují dynamicky během semestru, nelze je stanovit před semestrem. Celkem se realizuje 7-9 exkurzí v různých dnech během celého semestru a dále pak v zápočtovém týdnu. Časová náročnost jednotlivých exkurzí zahrnuje i cestování, takže jednotlivé exkurze jsou polodenní i celodenní akce. Náklady na cestovné a případné vstupné do podniků si hradí studenti sami.
|
Doporučená literatura
|
-
Clark, David P. (2016). Biotechnology.
-
Drobník J. (2008). Biotechnologie a společnost. Karolinum Praha.
-
Faizal Bux, Yusuf Chisti. (2016). Algae biotechnology.
-
Kadlec P a kol. (2012). Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava.
-
Kinčl Tomáš. Praxe výroby piva nejen v malých pivovarech. 2022.
-
Seidman, Lisa A. (2022). Basic laboratory methods for biotechnology.
-
Tomáš Bulíř, Olga Cwiková, Kateřina Demnerová, Gabriela Franke, Klára Jandová Ježková, Alžběta Jarošová, Petr Košin, Veronika Mandová, Jarmila Pazlarová, Michal Šimíček. (2023). Mikrobiologie v pivovarnictví : teorie, praxe, sanitace, MIBI, HACCP, senzorická analýza.
|