Vyučující
|
-
Dzurová Lenka, RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do fermentačních technik, bioreaktory, živná média, podmínky kultivace. 2. Přehled mikroorganismů s průmyslovým využitím. 3. Mikroorganismy v potravinářství (produkce alkoholů, mléčných výrobků, aj). 4. Výroba antibiotik, vitaminů a jiných látek pro farmaceutické účely. 5. Kosmetické přípravky a tradiční biotechnologie. 6. Aplikace mikroorganismů v dřevařském průmyslu. 7. Jak mikroorganismy ovlivňují zemědělství. 8. Biodegradace neboli jak mikroorganismy pomáhají zachránit životní prostředí.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět si klade za cíl představit možnosti využití mikroorganismů v tradiční biotechnologii, upozornit na jejich všudypřítomnost díky aplikaci v mnoha odvětvích průmyslu, především v potravinářství, a pochopit jejich význam ve zpracování odpadů.
Studenti získají široké základní vědomosti o možnostech využití mikroorganismů v mnoha odvětvích průmyslu a v ochraně životního prostředí.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti z mikrobiologie a molekulární biologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Úspěšné absolvování písemné zkoušky formou testu s minimálním počtem 50 % získaných bodů.
|
Doporučená literatura
|
-
Khan, F,A. (2016). Biotechnology fundamentals. London ; New York : CRC Press.
-
Moo-Young, M. (2011). Comprehensive Biotechnology, 2nd Edition. Pergamon, USA.
-
Waites, M. J., Morgan, N. L., Rockey, J. S., Higton, G. (2001). Industrial Microbiology: An Introduction. Wiley-Blackwell.
|