After passing the course, students should be able to: - Explain the basic terminology (nutrition, diet, comestible, food, etc.) - Define the principles of optimal nutrition and eating (habits) according to the current nutritional recommendations, - Describe the traditional and alternative forms of eating (habits) in our country as same as in other countries, - Evaluate the quantitative and qualitative demands on nutrition during the ontogenetic development of an individual/the specific groups of population (pregnant/nurturing women, sportsmen,?) - Explain the etiopathogenesis, therapy, and especially prevention of eating disorders and of other diseases related to the eating (habit) - allergy, coeliac disease, diabetes, diseases of affluence, alimentary infections), - Define the principle of diets in healthcare facilities.
Students can explain the basic terminology (nutrition, diet, comestible, food, etc.). Students define the principles of optimal nutrition and eating (habits) according to the current nutritional recommendations. Students can describe the traditional and alternative forms of eating (habits) in our country as same as in other countries. Students can explain the etiopathogenesis, therapy, and especially prevention of eating disorders. Students are well educated about the problematics of eating (habits) in healthcare facilities.
|
-
FRAŇKOVÁ, S. a kol. Dítě s nadváhou a jeho problémy. Vyd. 1. Praha: Portál, 2015. 254 s. ISBN 978-80-262-0797-9..
-
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2013. 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7..
-
GREGORA, M. Výživa malých dětí. Praha: Grada Publishing, 2004, ISBN 80-247-0270-3..
-
HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-247-0100-6..
-
HANREICH, I. Výživa kojenců aneb jídlo a pití v prvním roce života. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-7169-841-5..
-
HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-013-5..
-
HŘIVNOVÁ, M. Základní aspekty výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014. studijní opora. ISBN 978-80-244-4034-7..
-
KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S. Klinická výživa. Praha: Scienta medica, 1993. ISBN 80-85526-08-5..
-
KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9..
-
KOMPRDA, T. Základy výživy člověka. Druhé přepracované vydání. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017. 186 stran. ISBN 978-80-7509-500-8..
-
KOPECKÝ, M., KIKALOVÁ, K., BEZDĚKOVÁ, M., HŘIVNOVÁ, J., MAJEROVÁ, J. Somatologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. ISBN 978-80-244-2271-8..
-
KOTULÁN, J. et al. Zdravotní nauky pro pedagogy. Brno: Masarykova Univerzita, 2000. ISBN 80-210-2179-9..
-
KOŽÍŠEK, F. 2005. Pitný režim. [Online]. Státní zdravotní ústav. Dostupné na http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/pitny-rezim.
-
KRCH, F. D. et al. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa a hubnutí. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1050-1..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0736-5..
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0..
-
MÁLKOVÁ, I., KRCH, F. D. SOS nadváha ? Průvodce úskalím diet a životního stylu. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-521-0..
-
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s.r.o., 2000. ISBN 80-86578-49-6..
-
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-421-7..
-
NEVORAL, J. et al. Výživa v dětském věku. Jinočany: H&H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
-
PÁNEK, J. et al. Základy výživy. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5..
-
PAPEŽOVÁ, H. Anorexia nervosa: příručka pro všechny, kteří trpí nemocí - postižené samotné, jejich rodiny, přátele, partnery a některé odborníky (učitele a lékaře první linie). 2. přepracované vydání. Klecany: Národní ústav duševního zdraví, 2017. 68 stran. ISBN 978-80-87142-34-9..
-
TLÁSKAL, Petr et al. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, z.s., 2016. 101 stran. ISBN 978-80-906659-0-3..
-
TROJAN, S. et al. Lékařská fyziologie. Praha: Avicenum, 1994. ISBN 80-7169-036-8..
-
TUREK, B., ŠÍMA, P., MICHALOVÁ, I. Vyvážená strava a zdraví. 1. vydání. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú., [2016], ?2016. 37 stran. Jak poznáme kvalitu?; svazek 19. Publikace České technologické platformy pro potraviny. ISBN 978-80-87719-44-2Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. In Výživa a potraviny, 2012. ISSN 1211-846X..
-
Výživa a potraviny ? časopis České společnosti pro výživu. ISSN 1211-846X..
-
www.anabell.cz.
-
www.fzv.cz.
-
www.spolvyziva.cz.
-
www.stob.cz.
|