Lecturer(s)
|
-
Cichá Martina, doc. Mgr. Ph.D.
-
Dorková Zlatica, Mgr. Ph.D.
-
Sladká ševčíková Jana
-
Chrásková Marie, PaedDr. Mgr. Ph.D.
-
Tomanová Jitka, PhDr. Mgr. Ph.D.
-
Kurková Petra, Mgr. Ph.D.
|
Course content
|
Health - definition of health, basic terminology and concepts of health, models of health and health determinants. Health of the population of the Czech Republic. Illness - basic terminology, stages of illness behavior, consequences of illness, disease prevention. Health of the Czech Republic - socio-historical context, the characteristics of the current state system of health care facilities. The importance of nutrition and eating habits for human health. Health risks and the possibility of influencing during improper nutrition. Eating disorders. Physical activity and its importance for human health. Health risks and the possibility of their influence at the lack of physical activity. Mental hygiene and its importance for human health. Health risks and the possibility of influencing the excessive stress. Prevention of selected diseases - cardiovascular disease, diabetes mellitus, osteoporosis, depression and anxiety, suicidal behavior, infectious diseases, AIDS. Preventing cancer - lung cancer, cervical cancer, breast cancer, prostate cancer, colorectal cancer, skin cancer, cancer of the oral cavity. Tabakism. Health risks and possibilities to influence them. Smoking prevention. Alcoholism. Health risks and possibilities to influence them. Prevention of excessive alcohol consumption. Drug addiction. Health risks and possibilities to influence them. Prevention of drug addiction. Gambling addiction on sects workaholism. Prevention aspects of the addiction. Sexual deviance - sadism, masochism, transvestism, frotteurism, tušerství, voyeurism, exhibitionism, pedophilia, gerontophilia, fetishism, zoophilia and necrophilia.
|
Learning activities and teaching methods
|
Lecture, Monologic Lecture(Interpretation, Training), Dialogic Lecture (Discussion, Dialog, Brainstorming), Activating (Simulations, Games, Dramatization)
- Attendace
- 28 hours per semester
- Homework for Teaching
- 5 hours per semester
- Semestral Work
- 10 hours per semester
- Preparation for the Exam
- 13 hours per semester
|
Learning outcomes
|
The main topic of the course entitled is making students familiar with the basic knowledge from the area of health sciences that they are about to encounter over the course of their studies.
Students: - understand the importance of health care and the importance of primary prevention, - learn about the programs and health projects, - acquire basic knowledge of healthy lifestyle - obtain information about the most common diseases of different systems and their possible prevention, with an emphasis on chronic non-infectious diseases.
|
Prerequisites
|
Mastering the subject matter of related subjects.
|
Assessment methods and criteria
|
Written exam, Didactic Test, Seminar Work
Recommended attendance at lectures. Processing of assignments. Colloquium.
|
Recommended literature
|
-
& Kopecký, M. (2012). Úvod do výchovy ke zdraví a zdravému životnímu stylu. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Bártlová, S. (2005). Sociologie medicíny a zdravotnictví. Praha: Grada Publishing.
-
FARKAŠOVÁ, Dana, MUSILOVÁ, Eva a REPKOVÁ, Adriana. (2014). Dimenzie zdravia. Brno: Tribun EU.
-
Goldmann,R. (2004). Vybrané kapitoly ze sociálních disciplín. Olomouc:VUP.
-
Gurková, E., & Wirthová, V. (2011). Hodnocení kvality života: pro klinickou praxi a ošetřovatelský výzkum. Praha: Grada Publishing.
-
Holčík, J., & Zástěra, K. (2014). Zdraví 2020: osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR.
-
Holčík, J. (2010). Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost: k teoretickým základům cesty ke zdraví. Brno: Masarykova univerzita.
-
HRNČÍŘOVÁ, Dana a FLORIÁNKOVÁ, Marcela. (2014). Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin.
-
Hřivnová, M. . Lexikon dobré praxe: výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu v mateřské škole..
-
Hřivnová, M. (2010). Stěžejní aspekty výchovy ke zdraví. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Hřivnová, M. (2014). Základní aspekty výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Kotulán a kol. Zdravotní nauky pro pedagogy.
-
Kotulán,J. (2005). Zdravotní nauka pro pedagogy.. Masarykova univerzita.
-
KRCH,F.D. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha:Grada.
-
Křivohlavý, J. (2002). Psychologie nemoci. Praha: Grada Publishing.
-
Křivohlavý, J. (2001). Psychologie zdraví.. Praha.
-
KŘIVOHLAVÝ,J. (2003). Psychologie zdraví. Praha :Portál.
-
LAUKOVÁ, Petronela, KALÁTOVÁ, Dagmar a JURIŠ, Peter. (2015). Výchova k zdraviu. Příbram: Ústav sv. Jana Nepomuka Neumanna.
-
Machová, J., & Kubátová, D. (2009). Výchova ke zdraví. Praha: Grada.
-
Machová, J., Kubátová, D. (2006). Výchova ke zdraví pro učitele. Ústí nad Labem.
-
MARÁDOVÁ, E. (2006). Prevence závislostí.. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí.
-
Pacovský, V., & Sucharda, P. (2002). Úvod do medicíny: učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů. Praha: Karolinum.
-
Payne, J. (2005). Kvalita života a zdraví. V Praze: Triton.
-
ZVÍROTSKÝ, M. (2014). Zdravý životní styl. Praha: Univerzita Karlova.
|