Předmět: Publikování v kinantropologii

« Zpět
Název předmětu Publikování v kinantropologii
Kód předmětu IZS/PUKI
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Chmelík František, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Informační zdroje a jejich důvěryhodnost; nástroje pro správu referencí - Charakteristiky pohybové aktivity (PA), doporučení k provádění PA - Monitorování PA, možnosti, historie a současnost - Krokoměry, akcelerometry - Wearables - eHealth aplikace - IT nástroje pro projektové řízení - Online spolupráce, komunikace, sdílení dat - Příprava, prezentace, zveřejňování a sdílení výsledků projektu

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Demonstrace
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznamovat studenty s moderními technologiemi a aplikacemi sloužícími k monitorování a vyhodnocování úrovně pohybové aktivity a podpoře aktivního životního stylu.
Student se po absolvování předmětu orientuje v aktuálních problémech monitoringu pohybové aktivity. Dokáže objektivně zhodnotit klíčové vlastnosti nových technologických prostředků a aplikací určených ke sledování a vyhodnocování pohybové aktivity. Dále díky absolvování předmětu umí efektivně využívat informační a komunikační technologie pro získávání a zpracování relevantních informací, řízení a plánování projektové práce, týmovou komunikaci a prezentaci a sdílení výsledků projektů.
Předpoklady
Předpokládá se počítačová gramotnost na úrovni středoškolského vzdělání. Předmět je určen přednostně studentům FTK UP. Studenti jiných fakult si mohou předmět zapsat až během prvního týdne výuky, pokud to kapacita předmětu umožňuje.

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta, Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce), Systematické pozorování studenta, Seminární práce

Aktivní účasti ve výuce. Splnění průběžných úkolů. Aktivní zapojení do praktického výukového projektu. Seminární práce.
Doporučená literatura
  • & Hovenga, E. J. S. (2010). Health informatics: an overview. Amsterdam: IOS Press.
  • Hoyt, R. E., & Yoshihashi, A. K. (2014). Health informatics: practical guide for healthcare and information technology professionals. Raleigh, N.C: Lulu.
  • McGrath, M. J., & Ní Scanaill, C. (2014). Sensor technologies: healthcare, wellness, and environmental applications. New York, N.Y: ApressOpen.
  • Morr, C. E. (2014). Research perspectives on the role of informatics in health policy and management. Hershey, Pa: Medical Information Science Reference.
  • Noar, S. M., & Harrington, N. G. (2012). eHealth applications: promising strategies for behavior change. New York, N.Y: Routledge.
  • O'Carroll, P. W., & Ross, D. A. (2010). Public health informatics and information systems. New York, N.Y: Springer.
  • Perry, B. W. (2012). Fitness for geeks: real science, great nutrition, and good health. Sebastopol, Calif: O'Reilly.
  • Sazonov, E., & Neuman, M. R. (2014). Wearable sensors: fundamentals, implementations and applications. San Diego, Calif: Academic Press.
  • Středa, L., & Hána, K. eHealth a telemedicína: učebnice pro vysoké školy.
  • Swaim, D. (2012). Heart education: strategies, lessons, science, and technology for cardiovascular fitness. Champaign, Ill: Human Kinetics.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta tělesné kultury Studijní plán (Verze): Učitelství tělesné výchovy pro 2. stupeň ZŠ a SŠ se specializacemi (2019) Kategorie: Tělesná kultura, tělovýchova a sport 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní