Předmět: Základy mikrobiologie

« Zpět
Název předmětu Základy mikrobiologie
Kód předmětu BOT/ZMBO
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sedlářová Michaela, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky: Mikroorganismy a jejich význam v přírodě. Rozdělení a náplň vědního oboru mikrobiologie, historie a významné osobnosti. Stavba buněk mikroorganismů se zaměřením na strukturu bakteriální buňky. Výživa a metabolismus bakterií (fermentace, respirace). Růst a kultivace mikroorganismů, účinky faktorů vnějšího prostředí, látky s antimikrobiální aktivitou a mechanismy jejich účinku. Genetická informace, její přenos a možnosti využití mikroorganismů v biotechnologiích. Proteosyntéza a její specifika u bakteriální buňky. Mikrobiální ekologie, význam mikroorganismů v koloběhu prvků. Mechanismy symbiózy a patogeneze, vztahy MO s člověkem, zvířaty a rostlinami. Bakteriofágy. Taxonomie a fylogeneze archeí a bakterií (Archea, Bacteria), charakteristika nejvýznamnějších skupin a zástupců. Hospodářsky významné druhy. Cvičení: v praxi užívané metody izolace, kultivace a identifikace mikroorganismů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Pozorování, Demonstrace, Projekce (statická, dynamická), Laborování
Výstupy z učení
Seznámení studentů s významem mikroorganismů v přírodě, jejich charakteristikami a podmínkami kultivace.
Po absolvování kurzu by student měl být schopen: - jmenovat nejdůležitější události a osobnosti v historii mikrobiologie a jejich přínos pro rozvoj oboru - zvolit adekvátní metody pro determinaci mikroorganismů (MO) ve vzorcích izolovaných z různých prostředí (voda, vzduch, půda, rostlinný nebo živočišný/humánní materiál) - zvolit vhodné techniky barvení a mikroskopování a popsat stavbu buňky MO - měnit kultivační protokoly ve vztahu k biologii a ekologickým podmínkám různých MO - aplikovat principy dezinfekce/sterilizace při převodu MO do čistých kultur (při přípravě médií, očkování a kultivaci...) - ukázat, jak mikroorganismy interagují s jinými organismy - aplikovat znalosti bakteriální genetiky v rostlinné biotechnologii
Předpoklady
-

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Ústní zkouška, Písemná zkouška

Zápočet: 100% účast na cviceních, test, protokoly Zkouška: Znalosti z přednášek a cvičení
Doporučená literatura
  • Bednář et al. (1996). Mikrobiologie lékařská.
  • Klaban V. (1999). Svět mikrobů. Hradec Králové.
  • Němec M.,Horáková D. (1993). Základy mikrobiologie. Brno.
  • Prescott, L.M., Harley, J.P., Klein, D.A. (2005). Microbiology. 6th edition. McGraw-Hill.
  • Rosypal S. (1981). Obecná bakteriologie. SNP,Praha.
  • Sedlářová a kol. (2012). Obecná mikrobiologie.
  • Willey, JM, Sherwood, LM, Woolverton, CJ. (2009). Prescott´s Principles in Microbiology. McGraw-Hill.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr