Vyučující
|
-
Ondřej Vladan, doc. RNDr. Ph.D.
-
Navrátilová Božena, RNDr. Ph.D.
-
Šenkyřík Josef Baltazar, Ing.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: Historie biotechnologií, členění, zelené biotechnologie. Potenciál rostlinné buňky a podstata explantátových kultur rostlin (techniky zachovávající a techniky zvyšující genetickou variabilitu rostlin) a jejich aplikace v praxi. Využití rostlinných biotechnologií v zemědělství, farmaceutickém průmyslu, uchovávání genofondu a fytoremediaci. GMO polních plodin. Aplikace biotechnologických metod ve šlechtění hrachu, bobu a lnu. Cvičení: Příprava médií, založení aseptické kultury. Mikropropagace, androgeneze, embryogeneze. Základy práce s GMO. Agrobakteriální genetická transformace hrachu a bobu, vliv časové délky kokultivace na efektivitu transformace.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Laborování
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je navázat na základní předměty (obecná biologie, fyziologie rostlin, genetika, ekologie) výuky studentů dvouoborového studia "Učitelství biologie pro střední školy" a jednooborového studia "Botanika" a rozšířit znalosti v oblasti biotechnologií, zejména rostlinných a tím zvýšit nejen jejich přehled v oblasti moderních biotechnologií, ale i jejich konkurenceschopnost při jejich uplatnění v praxi po absolvování studia. Cílem zavedeného předmětu pro studenty je také přímá konfrontace s praxí. Studenti budou schopni své získané znalostí zařadit do výuky biologie na základních a středních školách.
Znalost - základních termínů v oblasti biotechnologií rostlin - využití rostlinných biotechnologií v praxi Student získá praxi při práci v aseptickém prostředí na vybraných základních metodách explantátových kultur používaných v rámci šlechtění rostlin - prašníkové kultury, embryokultury, mikropropagace rostlin. Seznámí se s vybavením laboratoří zabývající se GMO rostlin a vyzkouší si transformaci rostlin na erudovaném pracovišti.
|
Předpoklady
|
Po absolvování kurzu je student schopen orientovat se v problematice rostlinných biotechnologií, metodách, jejich využití v praxi a v otázkách geneticky modifikovaných rostlin (výhody a rizika).
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Rozhovor
Účast ve cvičeních. Vlastní krátká prezentace (5 min) na téma biotechnologie.
|
Doporučená literatura
|
-
Heldman D.R., Wheler M.B., Hoover D.G. Encyclopedia of Biotechnology in agriculture and food..
-
Kreuzer H., Massay A. (2005). Biology and biotechnology.. Washington, D.C.
-
Procházka S. a kol. (1998). Fyziologie rostlin.. Academia.
-
Ram, A. (2010). Biotechnology: theory and practice. Jaipur: Oxford Book Co.
-
Smith J.E. (ed.). Biotechnology, 3rd Edition, Cambridge University Press 1998, ISBN 0-521-44911-1.
-
Trigiano R.N., Gray D.J. (2005). Plant development and biotechnology.. CRC Press.
|