Předmět: Biotechnology of Plants

« Zpět
Název předmětu Biotechnology of Plants
Kód předmětu BOT/BRGME
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Ondřej Vladan, doc. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky: Historie biotechnologií, členění, zelené biotechnologie. Potenciál rostlinné buňky a podstata explantátových kultur rostlin (techniky zachovávající a techniky zvyšující genetickou variabilitu rostlin) a jejich aplikace v praxi. Využití rostlinných biotechnologií v zemědělství, farmaceutickém průmyslu, uchovávání genofondu a fytoremediaci. GMO polních plodin. Aplikace biotechnologických metod ve šlechtění hrachu, bobu a lnu. Cvičení: Příprava médií, založení aseptické kultury. Mikropropagace, androgeneze, embryogeneze. Agrobakteriální genetická transformace hrachu a bobu, vliv časové délky kokultivace na efektivitu transformace.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Laborování
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je navázat na základní předměty (obecná biologie, fyziologie rostlin, genetika, ekologie) výuky studentů dvouoborového studia "Učitelství biologie pro střední školy" a jednooborového studia "Botanika" a rozšířit znalosti v oblasti biotechnologií, zejména rostlinných a tím zvýšit nejen jejich přehled v oblasti moderních biotechnologií, ale i jejich konkurenceschopnost při jejich uplatnění v praxi po absolvování studia. Cílem zavedeného předmětu pro studenty je také přímá konfrontace s praxí. Vyučující podílející se na kurzu z firmy Agritec Šumperk, která svou činností využívá rostlinné biotechnologie, patří mezi přední výzkumné pracovníky s GMO rostlinami hrachu a bobu.
Znalost - základních termínů v oblasti biotechnologií rostlin - využití rostlinných biotechnologií v praxi Student získá praxi při práci v aseptickém prostředí na vybraných základních metodách explantátových kultur používaných v rámci šlechtění rostlin - prašníkové kultury, embryokultury, mikropropagace rostlin. Seznámí se s vybavením laboratoří zabývající se GMO rostlin a vyzkouší si transformaci rostlin na erudovaném pracovišti.
Předpoklady
Po absolvování kurzu je student schopen orientovat se v problematice rostlinných biotechnologií, metodách, jejich využití v praxi a v otázkách geneticky modifikovaných rostlin (výhody a rizika).

Hodnoticí metody a kritéria
Rozhovor

Účast ve cvičeních. Vlastní krátká prezentace (5 min)na téma biotechnologie.
Doporučená literatura
  • Heldman D.R., Wheler M.B., Hoover D.G. Encyclopedia of Biotechnology in agriculture and food..
  • Kreuzer H., Massay A. (2005). Biology and biotechnology.. Washington, D.C.
  • Procházka S. a kol. (1998). Fyziologie rostlin.. Academia.
  • Ram, A. (2010). Biotechnology: theory and practice. Jaipur: Oxford Book Co.
  • Smith J.E. (ed.). Biotechnology, 3rd Edition, Cambridge University Press 1998, ISBN 0-521-44911-1.
  • Trigiano R.N., Gray D.J. (2005). Plant development and biotechnology.. CRC Press.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Plant Biology (2021) Kategorie: Biologické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní