Předmět: Praktická analytická chemie

« Zpět
Název předmětu Praktická analytická chemie
Kód předmětu ACH/PACHU
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bednář Petr, doc. RNDr. Ph.D.
  • Papoušková Barbora, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Praktické aspekty odběru vzorků, úpravy a přípravy k analýze. Strategie volby analytického postupu (izolace, potlačení matricových efektů, zakoncentrování, volba měřící a detekční metody). Analýza vody. Kontrola obsahu toxických kationtů a aniontů. Radionuklidy. Kontrola obsahu organických polutantů (ropné látky, pesticidy, tenzidy, organické karcinogeny).Analýza půdy. Kontrola obsahu živin. Hnojiva a jejich stanovení. Kontrola obsahu nežádoucích a toxických kationtů. Pesticidy, rezidua a jejich analytická kontrola. Acidobazické rovnováhy, iontová výměna. Analýza ovzduší. Vývoj atmosféry, fotochemické reakce. Produkce plynných polutantů a jejich kontrola. Analýza potravin. Základní složky potravin, nutriční parametry a jejich analytické posouzení. Kontrola potravinářských aditiv (konzervační látky, antioxidanty). Kontrola reziduí pesticidů v potravinách.Toxikologická a soudní analýza. Chemická analýza a průmyslová toxikologie. Vstup toxických látek do organismu a jejich metabolismus. Analytická kontrola drog. Obalové materiály, kontrola obsahu monomerů. Pomocné prostředky, kontrola obsahu změkčovadel, stabilizátorů a tenzidů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 13 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 21 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem je seznámit se s náročnějšími analýzami reálných vzorků.
Sdružovat informace, interpretovat data, řešit praktické problémy při analýze reálných vzorků
Předpoklady
Znalost základů analytické chemie a instrumentálních metod.

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Pro úspěšné absolvování předmětu musí student vyhovět u písemné zkoušky (min 70% celkového počtu bodů).
Doporučená literatura
  • 1. Holzbecher Z., Churáček J., Analytická Chemie, SNTL, Praha 1987..
  • 10. Chromý V. a kol. Bioanalytika, Skripta Masarykovy university Brno 2002..
  • 11. Mermet J.M., Otto M., Widmer H.M., Analytical Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim 1998..
  • 12. Hart F.L., Hisher H.J., Modern Food Analysis, Springer-Verlag, New York 1971..
  • 2. Zýka J. a kol.: Analytické příručka 1, 2, SNTL Praha 1979..
  • 3.Vačková M., Smirnová L.: Aplikovaná analytická chémia. UK Bratislava 1983 Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1985..
  • 4. Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1977 a 1985..
  • 5. Popl M. a kol. Analytická chemie životního prostředí, Skripta VŠCHT Praha 1999..
  • 6. Pearson D., Laboratory Techniques in Food Analysis, London Butterworths, London 1973..
  • 7. Girard J.E., Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury 2005..
  • 8. Belcher R., Submicro Methods of Organic Analysis, Elsevier, Amsterdam 1966..
  • 9. Horáková M. a kol., Analytika vody, Skripta VŠCHT Praha 2000..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Učitelství chemie pro střední školy maior (2019) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní