Vyučující
|
-
Bednář Petr, doc. RNDr. Ph.D.
-
Papoušková Barbora, RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Praktické aspekty odběru vzorků, úpravy a přípravy k analýze. Strategie volby analytického postupu (izolace, potlačení matricových efektů, zakoncentrování, volba měřící a detekční metody). Analýza vody. Kontrola obsahu toxických kationtů a aniontů. Radionuklidy. Kontrola obsahu organických polutantů (ropné látky, pesticidy, tenzidy, organické karcinogeny).Analýza půdy. Kontrola obsahu živin. Hnojiva a jejich stanovení. Kontrola obsahu nežádoucích a toxických kationtů. Pesticidy, rezidua a jejich analytická kontrola. Acidobazické rovnováhy, iontová výměna. Analýza ovzduší. Vývoj atmosféry, fotochemické reakce. Produkce plynných polutantů a jejich kontrola. Analýza potravin. Základní složky potravin, nutriční parametry a jejich analytické posouzení. Kontrola potravinářských aditiv (konzervační látky, antioxidanty). Kontrola reziduí pesticidů v potravinách.Toxikologická a soudní analýza. Chemická analýza a průmyslová toxikologie. Vstup toxických látek do organismu a jejich metabolismus. Analytická kontrola drog. Obalové materiály, kontrola obsahu monomerů. Pomocné prostředky, kontrola obsahu změkčovadel, stabilizátorů a tenzidů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 13 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 21 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je seznámit se s náročnějšími analýzami reálných vzorků.
Sdružovat informace, interpretovat data, řešit praktické problémy při analýze reálných vzorků
|
Předpoklady
|
Znalost základů analytické chemie a instrumentálních metod.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Pro úspěšné absolvování předmětu musí student vyhovět u písemné zkoušky (min 70% celkového počtu bodů).
|
Doporučená literatura
|
-
1. Holzbecher Z., Churáček J., Analytická Chemie, SNTL, Praha 1987..
-
10. Chromý V. a kol. Bioanalytika, Skripta Masarykovy university Brno 2002..
-
11. Mermet J.M., Otto M., Widmer H.M., Analytical Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim 1998..
-
12. Hart F.L., Hisher H.J., Modern Food Analysis, Springer-Verlag, New York 1971..
-
2. Zýka J. a kol.: Analytické příručka 1, 2, SNTL Praha 1979..
-
3.Vačková M., Smirnová L.: Aplikovaná analytická chémia. UK Bratislava 1983 Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1985..
-
4. Davídek J.: Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1977 a 1985..
-
5. Popl M. a kol. Analytická chemie životního prostředí, Skripta VŠCHT Praha 1999..
-
6. Pearson D., Laboratory Techniques in Food Analysis, London Butterworths, London 1973..
-
7. Girard J.E., Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury 2005..
-
8. Belcher R., Submicro Methods of Organic Analysis, Elsevier, Amsterdam 1966..
-
9. Horáková M. a kol., Analytika vody, Skripta VŠCHT Praha 2000..
|