Vyučující
|
-
Bednář Petr, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Instrumentální základy HPLC. Troubleshooting in HPLC - řešení problémů s instrumentací, optimalizace separace. Moderní detekce v HPLC a spojení HPLC s hmotnostní spektrometrií. Příprava vzorku pro HPLC (extrakce, SPE, SFE, derivatizace). Kapilární elektroforéza a elektrochromatografie, porovnání s HPLC. HPLC ve farmaceutické a klinické praxi. Potravinářská analýza. Analýza (bio)polymerů (GPC, atd.). Separace izomerů a enantiomerů. Měření retenčních dat - využití pro identifikaci, optimalizaci separace, studium interakcí. Miniaturizace v HPLC, kapilární techniky (miniaturizace ve spojení s MS), CEC. Preparativní chromatografie. Aplikace HPLC na řešení analýzy reálných komplexních vzorků. Diskuse nad konkrétními analytickými úkoly.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 39 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 55 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je seznámit se s praktickým využitím kapalinové chromatografie.
Aplikovat teoretické znalosti pro řešení modelových problémů v oblasti vysokoúčinné kapalinové chromatografie
|
Předpoklady
|
Znalost základů analytické chemie a instrumentálních metod.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška
Pro úspěšné absolvování je vyžadována studentova krátká prezentace z oblasti vysokoúčinné kapalinové chromatografie s následnou diskusí. Účast na seminářích minimálně 70% z celkového počtu seminářů. Dále musí student vyhovět u písemné části zkoušky (min. 70% celkového počtu bodů) a v doplňující ústní části musí být schopen diskutovat na témata definovaná v anotaci.
|
Doporučená literatura
|
-
1. Churáček J., Analytická separace látek, SNTL, Praha 1990..
-
2. J. Churáček, P. Jandera, Úvod do vysokoúčinné kapalinové kolonové chromatografie, SNTL, Praha 1984.
-
3. Snyder L.R., Kirkland J.J., Glajch J.L., Practical Method Development, John Wiley & Sons, Inc., New York 1997..
-
4.Gratzfeld-Husgen A., Schuster R., HPLC for Food Analysis, A primer, Agilent Technologies Company, Germany 2001..
|