Vyučující
|
-
Bednář Petr, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Normotvorná činnost, normy jakosti a normou předepsané analytické postupy. Hierarchie norem - ISO, ČSN. Zásady správné laboratorní praxe. Akreditace postupů a laboratoří. Mezilaboratorní kontrola, kruhové testy, mezinárodní spolupráce. Správný odběr vzorků, úprava a příprava k analýze, strategie volby postupu (izolace, potlačení maticových efektů, zakoncentrování, volba měřící a detekční metody). Analýza potravin. Makro a mikro komponenty, Anorganické složky potravin, stanovení makro a mikroelementů. Stanovení vody a oxidu uhličitého. Stanovení bílkovin, vázaných a volných aminokyselin, ostatních dusíkatých složek. Stanovení lipidů, jejich dělení, kontrola stárnutí a nutriční kvality. Izolace, důkaz a stanovení monosacharidů, oligosacharidů a polysacharidů. Důkaz a stanovení antioxidantů a konzervačních prostředků. Izolace, identifikace a stanovení nežádoucích komponent v potravinách - rezidua pesticidů, toxiny.Analýza soudní. Vstup toxických látek do organizmu a jejich metabolizmus. Anorganické toxické látky a jejich stanovení. Otrava oxidem uhelnatým, chronické otravy některými kationty. Stanovení alkoholu a dalších těkavých organických toxikantů v organizmu. Stanovení extrahovatelných jedů a medikamentů. Klasické a moderní extrakční postupy. Chromatografie a elektroforéza v soudní analýze.Analýza makromolekul a polymerů. Technické hodnocení a identifikace polymerů. Obecné barevné reakce. Klasifikační reakce. Fyzikální konstanty vhodné pro identifikaci, posouzení krystalinity a mikrostruktury polymerů. Speciální techniky v analýze makromolekul (diferenciální enthalpimetrie, inverzní chromatografie, optické metody). Střední molekulová hmotnost a distribuce hmotností - techniky měření.Analýza ropy a produktů petrochemického průmyslu. Odběr vzorků. Měření fyzikálních parametrů. techniky ke zjištění základních komponent (aromatické podíly, nasycené, nenasycené, lineární rozvětvené uhlovodíky). Stanovení nežádoucích komponent (síra, anorganické složky). GC v analýze ropných materiálů.Analýza pomocných látek a jejich rozdělení. Důležité skupiny (plastifikátory, antioxidanty, akcelerátory, antistatické prostředky, katalyzátory, tenzidy). Izolace, dělení identifikace a stanovení tenzidů ve vodách a jiných ekosystémech.Analýza hornin, rud, nekovových materiálů. Rozklad hornin. Stanovení základních složek. Fázová analýza. Analýza půdy, stanovení živin a organických složek. Huminové látky a kyselin. analýza průmyslových hnojiv.Analýza slitin. Železné slitiny, oceli. Rozbor uhlíkových ocelí, legovaných ocelí a ferroslitin. Slitiny barevných kovů, lehkých kovů a vzácných kovů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Účast na výuce
- 52 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 42 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je seznámit se s aplikacemi analytické chemie.
Definovat základní pojmy, řešit typické analytické problémy při zpracování reálných vzorků různých typů
|
Předpoklady
|
Znalost základů analytické chemie a instrumentálních metod.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Známkou
Pro úspěšné absolvování předmětu musí být student schopen diskutovat na vybraná témata uvedená v anotaci (dvě zadané otázky).
|
Doporučená literatura
|
-
Beamish F.E. The Analytical Chemistry of the Noble Metals, Pergamon Press, Oxford 1966..
-
Beamish F.E. The Analytical Chemistry of the Noble Metals, Pergamon Press, Oxford 1966..
-
Belcher R.. Submicro Methods of Organic Analysis, Elsevier, Amsterdam 1966..
-
Belcher R. Submicro Methods of Organic Analysis, Elsevier, Amsterdam 1966..
-
Davídek J.:. Laboratorní příručka analýzy potravin, SNTL Praha 1985..
-
Girard J.E.. Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury 2005..
-
Girard J.E. Principles of Environmental Chemistry, Jones and Bartlett Publishers, Sudbury 2005..
-
Hart F.L., Hisher H.J. Modern Food Analysis, Springer-Verlag, New York 1971..
-
Hart F.L., Hisher H.J. Modern Food Analysis, Springer-Verlag, New York 1971. Wohler F., Handbookof Mineral Analysis, Henry Carey Baird, Industrial Publisher, Philadelphia 1871..
-
Holzbecher Z., Churáček J. a kol. (1987). Analytická chemie. SNTL Praha.
-
Mermet J.M., Otto M., Widmer H.M. Analytical Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim 1998..
-
Pearson D.. Laboratory Techniques in Food Analysis, London Butterworths, London 1973..
-
Pearson D. Laboratory Techniques in Food Analysis, London Butterworths, London 1973..
-
Vačková M., Smirnová L.:. Aplikovaná analytická chémia. UK Bratislava 1983..
-
Wohler F. Handbookof Mineral Analysis, Henry Carey Baird, Industrial Publisher, Philadelphia 1871..
|