Předmět: Akvakultury

» Seznam fakult » PRF » ZOO
Název předmětu Akvakultury
Kód předmětu ZOO/AKUL
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Rulík Martin, doc. RNDr. Ph.D.
  • Uvíra Vladimír, RNDr. Dr.
  • Kalous Lukáš, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Předmět je zaměřen na globální akvakulturu a s ní související produkci biomasy (řasy, měkkýši, korýši, ryby) z vodního prostředí. Seznamuje studenty se specifiky vodního prostředí ve vztahu k produkci biomasy. Zabývá se přehledově hlavními pěstovanými a chovanými druhy včetně obecného popisu principů jednotlivých technologií. V předmět se také zabývá dalšími specifiky akvakulturních chovů jako jsou etologie, ekonomika a dopady na životní prostředí. Tématické okruhy: Postavení akvakultury ve světové produkci potravin; Akvakultura rostlin; Akvakultura měkkýšů; Akvakultura korýšů; Akvakultura ryb. Akvakultura ryb v Česku. Management akvakulturního chovu.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je poskytnout posluchačům přehled o problematice akvakultur
Studenti získají informace o akvakulturách. Seznámí se se základními metodami. Studenti pochopí význam intenzivních a extenzivních akvakultur, ekonomické aspekty.
Předpoklady
Základní znalost vodního hospodářství, vodní fauny a flory.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška

Aktivní účast v hodině, minimální úspěšnost testu 70 %. Student musí být schopen prezentovat základní fakta a diskutovat k uvedeným tematickým okruhům.
Doporučená literatura
  • FAO, The State of World Fisheries and Aquaculture 2016 (SOFIA). (2016). Contributing to food security and nutrition for all. Rome: Food and Agriculture Organization, pp. 200.
  • Hartman, P., Regenda, J. (2016). Praktika v rybníkářství (2. vydání). FROV JU, Vodňany, 375 s.
  • Lawson, T. (2013). Fundamentals of aquacultural engineering. Springer Science & Business Media.
  • Pillay, T. V. R., & Kutty, M. N. (2005). Aquaculture: principles and practices (No. Ed. 2). Blackwell publishing.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Hydrobiologie (2021) Kategorie: Biologické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní