Nutraceutika jsou sloučeniny izolované z rostlin, resp. živočichů, které nemají nutriční hodnotu, ale vykazují řadu biologických účinků na lidský organismus. Budou probrány metody jejich izolace, fyzikálně-chemické vlastnosti, biologické účinky a možné interakce s běžně používanými léčivy. Budou charakterizovány: vitamíny, biogenní prvky (minerály), fenolové kyseliny, proanthokyanidiny, flavonoidy, lykopen, L-karnitin, polynenasycené mastné kyseliny z rostlinných a rybích olejů, melatonin, ornitin-alfa-ketoglukarát, glukosamin, chondroitin sulfát a methylsulfonylmethan. Vedle těchto nejužívanějších nutraceutik budou dále probrány některé esenciální aminokyseliny, extrakty léčivých rostlin, fytoceutika a některé funkční potraviny. Základní pojmy, legislativa, klasifikace nutraceutik, biologické účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy a složkami potravin Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek, možnosti syntézy Probiotika, prebiotika, vláknina Polynenasycené mastné kyseliny (jejich deriváty) - rostlinné a živočišné Aminokyseliny a oligopeptidy Vitamíny Glykosaminoglykany - glukosamin, chondroitin sulfát, MSM, kyselina hyaluronová Biogenní prvky (selen, železo, měď, jod, ) Polyfenoly I Polyfenoly II Léčivé rostliny, fytoceutika Funkční potraviny
|
-
TOXNET (Toxicology Data Network). http://toxnet.nlm.nih.gov.
-
Rapport L., Lockwood B. (2002). Nutraceuticals. Pharmaceutical Press, London.
-
Velíšek J., Hajšlová, J. (1999). Chemie potravin. OSSIS, Tábor.
-
Webb G. P. (2006). Dietary supplements and functional foods. Blackwell Publishing, Oxford.
|