Předmět: Chemie nutraceutik

» Seznam fakult » PRF » OCH
Název předmětu Chemie nutraceutik
Kód předmětu OCH/CN
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vostálová Jitka, doc. RNDr. Ph.D.
  • Jourová Lenka, Mgr. Ph.D.
  • Zatloukalová Martina, Mgr. Ph.D.
  • Rajnochová Svobodová Alena, doc. Ing. Ph.D.
  • Modrianský Martin, prof. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Nutraceutika jsou sloučeniny izolované z rostlin, resp. živočichů, které nemají nutriční hodnotu, ale vykazují řadu biologických účinků na lidský organismus. Budou probrány metody jejich izolace, fyzikálně-chemické vlastnosti, biologické účinky a možné interakce s běžně používanými léčivy. Budou charakterizovány: vitamíny, biogenní prvky (minerály), fenolové kyseliny, proanthokyanidiny, flavonoidy, lykopen, L-karnitin, polynenasycené mastné kyseliny z rostlinných a rybích olejů, melatonin, ornitin-alfa-ketoglukarát, glukosamin, chondroitin sulfát a methylsulfonylmethan. Vedle těchto nejužívanějších nutraceutik budou dále probrány některé esenciální aminokyseliny, extrakty léčivých rostlin, fytoceutika a některé funkční potraviny. Základní pojmy, legislativa, klasifikace nutraceutik, biologické účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy a složkami potravin Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek, možnosti syntézy Probiotika, prebiotika, vláknina Polynenasycené mastné kyseliny (jejich deriváty) - rostlinné a živočišné Aminokyseliny a oligopeptidy Vitamíny Glykosaminoglykany - glukosamin, chondroitin sulfát, MSM, kyselina hyaluronová Biogenní prvky (selen, železo, měď, jod, ) Polyfenoly I Polyfenoly II Léčivé rostliny, fytoceutika Funkční potraviny

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Cílem kurzu je seznámit studenty s chemií nutraceutik.
Objasnit hlavní aspekty, analyzovat problémy, popsat biologické účinky nutraceutik na lidský organismus
Předpoklady
absolvované přednášky z biochemie

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

základní znalosti z organické chemie a biochemie
Doporučená literatura
  • TOXNET (Toxicology Data Network). http://toxnet.nlm.nih.gov.
  • Rapport L., Lockwood B. (2002). Nutraceuticals. Pharmaceutical Press, London.
  • Velíšek J., Hajšlová, J. (1999). Chemie potravin. OSSIS, Tábor.
  • Webb G. P. (2006). Dietary supplements and functional foods. Blackwell Publishing, Oxford.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Bioorganická chemie a chemická biologie (2020) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní