Vyučující
|
-
Szczyrba Zdeněk, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Studenti zpracují vývoj a prostorovou diferenciaci vybraných komodit rostlinné nebo živočišné výroby ve vybraných regionech (včetně statistického a kartografického vyjádření). Součástí semináře jsou též diskuse o aktuálních zemědělských tématech, vlivu zemědělství na životní prostředí, o ekologickém zemědělství, vývoji a směrování světového obchodu s agrokomoditami apod.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Účast na výuce
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 50 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
V průběhu semináře se studenti seznámí s prostorovými statistickými daty o zemědělství v ČR a ve světě, na kterých si procvičí vybrané metody používané v sociální geografii.
Vysvětlení vazeb v geografii zemědělství, prohloubení aktivních znalostí.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Rozbor portfolia studenta
Vypracování zadaných seminárních prací.
|
Doporučená literatura
|
-
Bičík, I., Jančák, V. (2005). Transformační procesy v českém zemědělství po roce 1990. Praha : Univerzita Karlova.
-
Ivanička, K. (1987). Základy teórie a metodológie socioekonomickej geografie. Bratislava: SPN.
-
Kopp, J. et al. (2001). Úvod do regionálního výzkumu. Plzeň: ZČU.
-
Lynch, K. (2005). Rural-Urban Interaction in the Developing World. London: Routledge.
-
Robinson, G. M. (1998). Methods and techniques in human geography. Wiley.
-
Spišiak, P. (2007). Základy geografie poľnohospodárstva a lesného hospodárstva. Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave.
|