Vyučující
|
-
Uher Pavel, prof. RNDr. CSc.
-
Kropáč Kamil, RNDr. Ph.D.
-
Michalíková čechová Markéta, Mgr.
|
Obsah předmětu
|
Obecný geologický úvod - Základy geologie a její význam pro vinařství - Geologické procesy ovlivňující terroir Geologické podloží a jeho vliv na víno - Typy hornin a jejich minerální složení - Zvětrávání hornin a vznik půd ve vinařských oblastech - Chemický a minerální vliv na chuť a kvalitu vína Pěstování révy vinné - Faktory ovlivňující růst a kvalitu révy vinné - Specifika pěstování na různých geologických substrátech Technologie zpracování révy vinné a výroba vína - Základní procesy při výrobě vína - Vliv terroiru na senzorické vlastnosti vína Vinařské oblasti - Nejvýznamnější vinařské oblasti v západní a jižní Evropě (Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Německo): charakteristika jejich geologického podloží, odrůd révy vinné a výroby vína - Nejvýznamnější vinařské oblasti Nového světa (Kalifornie, Jižní Amerika, Jižní Afrika, Austrálie, Nový Zéland): charakteristika jejich geologického podloží, odrůd révy vinné a výroby vína - Vinařské oblasti České republiky, Rakouska, Maďarska, Slovenska: charakteristika jejich geologického podloží, odrůd révy vinné a výroby vína Vinařství v České republice - Historie a tradice českého vinařství - Charakteristika českých vinařských oblastí Degustace vína - Základy degustace a hodnocení vína - Rozpoznávání vlivu geologického podloží v chuti vína Exkurze - Dvoudenní exkurze do vybraných vinařských oblastí - Praktické uplatnění poznatků při hodnocení terroiru a degustaci vín
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Pozorování
- Účast na výuce
- 10 hodin za semestr
- Exkurze
- 20 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 20 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Předmět poskytuje ucelený přehled o propojení geologických věd s enologií - naukou o révě vinné a víně. Hlavní důraz je kladen na vliv geologického podloží a půd na chuť, kvalitu a buket vína. Důležitou roli hraje minerální a chemické složení hornin, které významně ovlivňuje senzorické vlastnosti vína. Předmět zahrnuje teoretické poznatky o pěstování révy vinné, technologii zpracování hroznů, degustaci vína a vztahu mezi terroirem a charakterem vína. Součástí přednášek je přehled významných světových, evropských a převážně českých vinařských oblastí. Zvláštní důraz bude kladen na vliv geologických podmínek na kvalitu vína v různých vinařských oblastech České republiky. Kurz je zakončen dvoudenní exkurzí do vybraných vinařských regionů, kde studenti prakticky uplatní nově získané poznatky.
|
Předpoklady
|
Znalost základů geologie, základů regionální geologie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Seminární práce
Aktivní účast na přednáškách, aktivní účast na exkurzi (studenti si hradí dopravu a ubytování), prezentace vybrané vinařské oblasti a její geologii před studenty.
|
Doporučená literatura
|
|