Předmět: Technologické laboratoře

» Seznam fakult » PRF » KFC
Název předmětu Technologické laboratoře
Kód předmětu KFC/TL
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vadanagekar Apurva, MSc
  • Berka Karel, doc. RNDr. Ph.D.
  • Karvekar Omkar, M.Sc.
  • Kvítek Libor, prof. RNDr. CSc.
  • Stehlík Jan, Mgr.
  • Kovářová Zuzana, Mgr.
  • Kolářová Elizabeth, Mgr.
Obsah předmětu
1. Úprava pevných materiálů mletím, stanovení velikostní distribuce práškových materiálů. 2. Účinnost tlakové filtrace, stanovení velikostní distribuce vodných disperzí pevných látek. 3. Účinnost frakční destilace - vliv refluxu na dělení směsí uhlovodíků. 4. Sušení termosensitivních materiálů - atmosférická a vakuová sušárna, lyofilizace. 5. Účinnost extrakce na základě opakovaných extrakčních kroků. 6. Příprava anorganických pigmentů - železité červeně. 7. Příprava jednosložkových průmyslových hnojiv - superfosfát. 8. Galvanické a chemické pokovování - niklování kovů, postřibřování nevodivých materiálů. 9. Povrchová úprava kovů mořením a eloxováním. 10. Ruční výroba papíru a jeho modifikace. 11. Nitrace aromatických uhlovodíků. 12. Zmýdelňování tuků. 13. Čištění odpadních vod - sorpční a redukčně oxidační technologie.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Předpoklady
nespecifikováno
AFC/LABT
----- nebo -----
KFC/LABT

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • Kadlec, P. Melzoch, K., Voldřich, M. (2013). Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Key Publishing s.r.o.
  • Schlesinger, M., Paunovic, M. (2014). Modern Electroplating. John Wiley & Sons, Inc.
  • Towler, G. (2012). Chemical Engineering Design, Principles, Practice and Economics of Plant and Process Design. Elsevier.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Aplikovaná chemie (2022) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní