Předmět: Podniková ekonomie a management

» Seznam fakult » PRF » KFC
Název předmětu Podniková ekonomie a management
Kód předmětu KFC/PEM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Berka Karel, doc. RNDr. Ph.D.
  • Zlámal Jaroslav, Ing. Ph.D.
  • Nevěčná Taťjana, doc. RNDr. CSc.
Obsah předmětu
1. Podnikání a podnikatel,znaky podnikání. Obchodní a živnostenský rejstřík. 2. Podnik a jeho vlastnictví. Založení podniku. 3. Právní formy podnikání, druhy živností. 4. Podnik jako hospodářský systém. 5. Majetek, druhy odpisů, náklady. 6. Mzdy a srážky z mezd, odměňování, pojistné. 7. Výnosy, Hospodářský výsledek, zisk. 8. Kalkulace a jejich funkce. 9. Účetnictví. 10. Řízení podnikových financí, úvěry, leasing. 11. Investice, finanční cíle, sanace a zánik podniku. 12. Řízení, vývoj teoretických názorů na řízení, styl řízení, základní funkce managementu. 13. Organizace, organizační struktura, typy organizací, managerská hierarchie, řídící pyramida. 14. Problematika řešená v rámci e-learningového portálu.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Projekce (statická, dynamická)
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět Podniková ekonomie a management reaguje svým zaměřením na současné potřeby všeobecnějších znalostí absolventů VŠ. Jeho cílem je seznámit studenty se základními ekonomickými pojmy jako jsou trh, nabídka a poptávka, dále pak porozumět ekonomickým principům fungování podniku v tržním hospodářství a porozumět praktickým způsobům financování a tvorbě zisku či dosažení primárního cíle existence podniku samotného.
Řídit provoz podniku zabývajícího se chemickým podnikáním.
Předpoklady
Nejsou specifikovány žádné speciální předpoklady.

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Písemná zkouška, Rozhovor

1. Aktivní účast alespoň na 80 % cvičení 2. Minimálně 50% úspěšnost závěrečného testu
Doporučená literatura
  • Barrow, C. (1996). Základy drobného podnikání. Praha: Grada.
  • Bohanesová, E. (2007). Podnikové finance. VUP Olomouc.
  • Fotr, J. (1995). Podnikatelský plán a investiční rozhodování. Praha: Grada.
  • Hrdý, M., Karlovec, K., Součková, R. (2006). Sbírka příkladů z podnikových financí. ZČU Plzeň.
  • Kislingerová, E. a kol. (2004). Manažerské finance. C. H. Beck Praha.
  • Kotler, P. (2000). Marketing podle Kotlera. Management Press.
  • Mlčoch, J. (1996). Podniková ekonomika. Nakladatelství Fortuna Praha.
  • Synek, M. a kol. (2007). Manažerská ekonomika. 4. akt. a rozšířené vyd.. Grada, Praha, 452 s.
  • SYNEK, M. a kol. Podniková ekonomika. 4.přepracované a doplněné vydání. Praha: C.H. Beck, 2006. 475 s. ISBN 80-7179-892-4..
  • Zlámal, J., Bellová, J. (2013). Podniková ekonomie a management. VUP Olomouc.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Informatika - specializace Obecná informatika (2020) Kategorie: Informatické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Informatika - specializace Umělá inteligence (2020) Kategorie: Informatické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Aplikovaná chemie (2022) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní