Předmět: Moderní systémy řízení jakosti

» Seznam fakult » PRF » KFC
Název předmětu Moderní systémy řízení jakosti
Kód předmětu KFC/MSJA
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šimek Jiří, doc. RNDr. CSc.
  • Berka Karel, doc. RNDr. Ph.D.
  • Nevěčná Taťjana, doc. RNDr. CSc.
Obsah předmětu
Přednášky jsou věnovány problematice ISO norem. V neposlední řadě je upřena pozornost studentů na nástroje zabezpečení jakosti, metodologii auditu spojeného se systémy jakosti. Část přednášek je věnována konkrétním příkladům v systémech jakosti ve zkušebních a zdravotních laboratořích, potravinářství a zemědělské prvovýrobě. 1. Úvod do problematiky - Historický vývoj . QA/QC standardy.. 2. Standardně používané nástroje řízení kvality- Kontrolní tabulka. Vývojový diagram.Histogram.Išikawův diagram.Paretova analýza. Bodový diagram. Regulační diagram. Afinitní diagram. Diagram vzájemných vztahů. Stromový, maticová diagram. Analýza údajů v matici. Diagram PDPC. Síťový diagram. 3. Společné znaky systémů kvality - Dokumentace systémů kvality. SOP pro tvorbu a řízení dokumentace (SOP o SOP). Organizační řád a organogram (organizační schéma) společnosti. Školení a vzdělávání. Interní audit (interní prověrky). Metrologie 4. Validace a kvalifikace 5. Analýza rizik. - Odpovědnosti za QRM. Zavedení procesu QRM. Posouzení rizik. Kontrola rizik. Komunikace rizik. Přezkoumání rizik. Metodiky řízení rizik. Integrace QRM do činností výrobce i státních autorit 6. Systémy kvality ve výrobě léčivých přípravků 7. Systémy kvality ve výrobě kosmetických přípravků 8. Systémy kvality ve výrobě potravin 9. Normy ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 10. SJ ve zkušební a zdravotnické laboratoři 11. Postup při certifikaci společnosti podle zvoleného systému jakosti

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem přednáškového cyklu je seznámení studentů jak se systémy jakosti, ekonomikou jakosti, tak i základy problematiky lidských zdrojů jakosti.
Student získá základní znalosti z problematiky managementu kvality, především v oblasti systémů kvality ve výrobě léčivých přípravků, kosmetických přípravků a potravin.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Orientace v systémech jakosti, ekonomice jakosti i v základech problematiky lidských zdrojů jakosti, písemný test a ústní kolokvium.
Doporučená literatura
  • ČSN EN ISO 15189.
  • ČSN EN ISO 17025.
  • ČSN EN ISO 22716.
  • Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, a na něj navazující vyhlášky O správné výrobní praxi.
  • Nenadál, J. a kol. (2002). Moderní systémy řízení jakosti. Quality management. . Praha.
  • Šimek, J. (2013). Moderní systémy řízení jakosti. VUP Olomouc.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Chemie - analytik specialista (2021) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Aplikovaná chemie (2022) Kategorie: Chemické obory 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Fyzikální chemie (2021) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Nanomateriálová chemie (2024) Kategorie: Chemické obory 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Zimní