Vyučující
|
-
Prucek Robert, doc. RNDr. Ph.D.
-
Berka Karel, doc. RNDr. Ph.D.
-
Bužková Aneta, Mgr.
-
Salomon Jan, Mgr.
|
Obsah předmětu
|
Zpracování vybraných úloh: - Stanovení obsahu halogenidů pomocí argentometrické titrace. - Manganometrické stanovení koncentrace peroxidu vodíku. - Jodometrické stanovení siřičitanů ve víně. - Spektrofotometrické stanovení dvou látek vedle sebe. - Spektrofotometrické stanovení složení komplexů. - Spektrofotometrické stanovení obsahu bílkovin ve vejci. - Stanovení množství methanolu v destilátu pomocí Ramanovy spektroskopie. - Stanovení makroprvků ve vzorku vlasů pomocí metody FA-AAS. - Analýza doplňkových přípravků (železo, hořčík, vápník, zinek, selen) za využití metody FA-AAS. - Stanovení konzervačních látek v nápojích pomocí metody HPLC. - Stanovení lepku v mouce pomocí vypírání a polarimetrické stanovení škrobu v mouce. - Stanovení laktózy v mléce volumetricky či polarimetricky. - Extrakce betakarotenu v zelenině a džusu a jeho spektrofotometrické stanovení. - Identifikace plastů (ATR, Ramanova spektroskopie, DSC, flotační metoda).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Cílem je procvičit vybrané základní chemické analýzy, seznámit se se základními instrumentálními metodami, a to na praktických úlohách.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
100% účast na cvičení. Splnění všech zadaných úloh a následné vypracování jednotlivých protokolů.
|
Doporučená literatura
|
-
Ferraro, J. R., Nakamoto, K., Brown, Ch. W. (2003). Introductory to Raman Spectroscopy. Elsevier.
-
Linne, M. A. (2002). Spectroscopic Measurement: An Introduction to the Fundamentals. Elsevier.
-
McNair, H. M., Miller, J. M. (2008). Basic Gas Chromatography, Second Edition. Wiley-VCH.
-
Tkachenko, N. V. (2006). Optical Spectroscopy: Methods and Instrumentation. Elsevier.
|