Předmět: Biotechnologické plodiny a jejich využití

» Seznam fakult » PRF » KBI
Název předmětu Biotechnologické plodiny a jejich využití
Kód předmětu KBI/BPVA
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šamajová Olga, Mgr. Dr.
Obsah předmětu
1. Biotechnologické plodiny - zakladní pojmy, definice, třídění, metody přípravy a využití GM plodin, genetické zdroje a nové agronomické znaky 2. Kukuřice 3. Rýže setá (zlatá rýže) 4. Pšenice 5. Ječmen 6. Žito, tritikale a oves 7. Lilek brambor, cassava, cukrová řepa 8. Olejniny - řepka olejná, sója, slunečnice 9. Luštěniny - Hrách, čočka, fazole, bob 10. Rajče 11. Vojtěška 12. Současnost a budoucnost biotechnologických plodin - význam pěstování GM plodin, zákonodárství a schválení biotechnologických produktů, patenty

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 60 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
Předmět Biotechnologické plodiny a jejich využití si klade za cíl v úvodní části seznámit studenta se základními pojmy, metodami přípravy biotechnologických plodin. V následujících částech se studenti obeznámí s nejvýznamnějšími biotechnologickými plodinami. Závěr přednášek je zaměřen na objasnění významu biotechnologických geneticky modifikovaných (GM) plodin a legislativu v této oblasti.
Objasnit základní pojmy, metody přípravy biotechnologických plodin a jejich využití.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Ústní zkouška, Písemný test

Úspěšné absolvování písemného testu a ústního zkoušení je podmínkou pro absolvování zkoušky.
Doporučená literatura
  • Kempken, F., & Jung, C. (2010). Genetic modification of plants: agriculture, horticulture and forestry. Berlin: Springer.
  • Khachatourians GG, McHughen A, Scorza R, Nip W-K, Haui YH, eds. (2002). Transgenic plants and crops. New York: Marcel Dekker.
  • Liang GH and Skinner DZ, eds. (2004). Genetically modified crops:their development, uses, and risks. . The Haworth Press, New York.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Biotechnologie a genové inženýrství (2019) Kategorie: Chemické obory 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní