Vyučující
|
-
Janků Martina, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základy biochemie výživy (bazální a energetický metabolismus, energetická bilance) a anatomie trávicí soustavy 2. Bílkoviny, sacharidy, vláknina 3. Lipidy, mastné kyseliny, steroidy 4. Minerální látky a vitamíny 5. Látky s antioxidačními účinky; lidský mikrobiom 6. Zásady zdravé stravy, výživová hodnota potravin, malnutrice (parentrální a enterální výživa) 7. Poruchy příjmu potravy, obezita a onemocnění spojená s potravou 8. Výživa dětí 9. Alternativní směry stravování 10. Funkční potraviny a nutraceutika, potravinová aditiva 11. Výživa a sport 12. Základní pilíře tvorby jídelníčků, výživa v prevenci chronických chorob
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Seznámemit se se základní terminologií a biochemickými procesy v oblasti výživy, a dále výživou a jejím dopadem na zdraví a vitalitu člověka.
Definovat hlavní pojmy a vztah výživy ke zdraví člověka.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti z biochemie.
KBC/BCH
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Známkou, Písemná zkouška
Písemný test, jedna hodina, 25 otázek, 1 otázka = 2 b, celkově 50 bodů A 46-50 bodů B 42-45 bodů C 38-41 bodů D 34-37 bodů E 30-33 bodů F méně jak 30 bodů
|
Doporučená literatura
|
-
Burdychová Radka. (2009). Preventivní výživa. Brno.
-
Klimešová Iva. (2013). Fyziologie výživy. Olomouc.
-
Kohout Pavel. (2021). Klinická výživa. Praha.
-
Mandelová Lucie; Hrnčiříková Iva. (2007). Základy výživy ve sportu. Brno.
-
Vinood B. Patel. (2020). Molecular nutrition vitamins. London.
|