Název předmětu | Chemie proteinů |
---|---|
Kód předmětu | KBC/PGSB8 |
Organizační forma výuky | Konzultace |
Úroveň předmětu | Doktorský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní a letní |
Počet ECTS kreditů | 20 |
Vyučovací jazyk | Čeština, Angličtina |
Statut předmětu | nespecifikováno |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
Analýza proteinů, stanovení charakteristik (Mr, pI, podjednotkové složení). Stanovení koncentrace proteinů. Počítačové programy pro predikci vlastností proteinů na základě údajů z databází, server ExPASy. Separace proteinů ve směsích - chromatografické a elektroforetické techniky. Detekční techniky pro proteiny. Spektroskopická analýza proteinů. Proteinová krystalografie, krystalizace proteinů, RTG difrakční analýza, fázový problém a jeho řešení. NMR spektroskopie proteinů, vícerozměrné NMR techniky, přiřazování spekter. Hmotnostní spektrometrie proteinů, stanovení molekulové hmotnosti, analýza posttranslačních modifikací, využití hmotnostní spektrometrie pro studium 3-D struktury (ligandy, bifunkční činidla pro tvorbu křížové vazby). Sekvenční analýza proteinů, Edmanova chemie, hmotnostní spektrometrie (fingerprinting, de novo sekvencování). Počítačové modelování struktury proteinů, databáze proteinových struktur. Studium proteinů v nevodném prostředí, enkapsulace, mikroemulze, příprava agregátů lipid-protein (ELA). Techniky imobilizace proteinů. Enzymové reaktory, biosenzory. Chemické a enzymové modifikace proteinů. Modifikace za účelem zvýšené termostability, odolnosti vůči proteolýze, modulace aktivity a specifity enzymů. Činidla pro specifickou modifikaci aminokyselin. Nízkomolekulární modifikační činidla, činidla pro křížovou vazbu (crosslinking). PEGylace proteinů, navázání jiných hydrofilních polymerů. Umělá glykosylace proteinů. Analýza rozsahu modifikace.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
|
Výstupy z učení |
Studenti se seznamují se základními i pokročilými metodami studia a analýzy proteinů včetně chemických modifikací.
Objasnit hlavní aspekty chemie proteinů, predikovat chemické vlastnosti proteinů. |
Předpoklady |
Předpokládá se schopnost vést vědeckou diskuzi v širších souvislostech celého oboru.
|
Hodnoticí metody a kritéria |
Ústní zkouška
předpokláda se schopnost vést vědeckou diskuzi v širších souvislostech celého oboru |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr |
---|