Vyučující
|
-
Petřivalský Marek, prof. Mgr. Dr.
|
Obsah předmětu
|
Úvod do biotechnologií - historický přehled vývoje a využití biotechnologií. Klasické biotechnologie: principy technologií, bioreaktory. Klasické fermentační biotechnologie: alkoholové (slad, pivo, víno a lihoviny), mléčné (mléko a masné výrobky). Biopaliva, bioetanol a biomasa. Výroba čistých chemických látek: organické kyseliny, aminokyseliny, lipidy, vitaminy, antibiotika, Moderní biotechnologie - teoretické principy a metody. Techniky manipulace s DNA a rekombinantní DNA, přenos genů a editace genomu. Buněčné a tkáňové kultury. Genetické manipulace s rostlinami - hybridní a transgenní rostliny. Biotechnologie rostlin: manipulace s nutriční hodnotou, odolnost vůči patogenům a herbicidům. Molekulární famring: produkce chemických látek a biomolekul v rostlinách. Environmentální biotechnologie: extrakce kovů, bioremediace těžkých kovů. Nakládání s odpady, biodegradace, bioremediace in situ. Biotransformace a imobilizované enzymy a buňky. Trendy v biotechnologii. Etické a regulační aspekty biotechnologií.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 55 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Poskytnout studentům přehled o konceptech, metodách a postupech používaných v klasických i moderních biotechnologiích při výrobě potravin, chemických sloučenin, biomolekul a léčiv.
Po absolvování předmětu jsou studenti schopni porozumět hlavním biotechnologickým konceptům, popsat hlavní přístupy v biotechnologii a vybavit si biotechnologické procesy používané v klasické i moderní biotechnologii.
|
Předpoklady
|
Potřebné jsou znalosti a dovednosti získané úspěšným absolvováním předmětu KBC/BCH Základy biochemie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Předmět je zakončen zkouškou ve formě písemného testu. Test obsahuje 20 otázek, z nichž každá je hodnocena 1 bodem za správnou odpověď. Stupnice hodnocení: F: 0-9, E: 10-11, D: 12-13, C: 14-15, B: 16-17, A: 18-20.
|
Doporučená literatura
|
-
Clark, D. Pazdernik, N. (2015). Biotechnology, 2nd Edition. Academic Cell.
-
Johnson-Green P. (2002). Introduction to Food Biotechnology. CRC Press.
-
Rittmann B.E., mcCarthy P.L.:. Environmental Biotechnology: Principles and Applications, McGraw-Hill Higher Education 2001, ISBN 0-07-118184-9.
-
Slater A., Scott N., Fowler M.:. Plant Biotechnology, Oxford University press 2003, ISBN 0-19-925468-0.
-
Smith J.E. (ed.). Biotechnology, 3rd Edition, Cambridge University Press 1998, ISBN 0-521-44911-1.
|