Předmět: Potravinářské technologie a biotechnologie

» Seznam fakult » PRF » ACH
Název předmětu Potravinářské technologie a biotechnologie
Kód předmětu ACH/PTECH
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Burešová Iva, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Úvod do potravinářských technologií. Základy procesů při výrobě potravin. Zpracování obilovin a výroba pečiva. Výroba extrudovaných potravin. Technologie výroby cukrovinek. Technologie masa a masných výrobků. Technologie zpracování konzumního mléka, smetany, másla a fermentovaných mléčných výrobků. Technologie výroby sýrů a ostatních mléčných výrobků. Využití přídatných látek při výrobě potravin. Výživa a stravování člověka.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 13 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 13 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 13 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 25 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je získání poznatků o základních principech výroby potravin. Studenti získají znalosti a zkušenosti v oblasti základních technologických procesů a chemických reakcí doprovázejících zpracování potravin.
Student má znalosti o způsobech výroby jednotlivých skupin potravin. Student se orientuje v základních jakostních vadách potravin. Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost potravin.
Předpoklady
Znalosti základů organické chemie, biochemie, fyzikální chemie a analytické chemie.

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta, Rozhovor, Seminární práce

Zápočet: zpracování prezentace na zadané téma technologie výroby určité potravin Zkouška: znalost probraných témat (viz obsah)
Doporučená literatura
  • Kadlec, P. (2009). Co byste měli vědět o výrobě potravin?. Ostrava, Key Publishing.
  • Kadlec, P. (2002). Technologie potravin II.. Praha, VŠCHT.
  • Kadlec, P. (2002). Technologie potravin I.. Praha, VŠCHT.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2021) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní