Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Úvod do potravinářských technologií. Základy procesů při výrobě potravin. Zpracování obilovin a výroba pečiva. Výroba extrudovaných potravin. Technologie výroby cukrovinek. Technologie masa a masných výrobků. Technologie zpracování konzumního mléka, smetany, másla a fermentovaných mléčných výrobků. Technologie výroby sýrů a ostatních mléčných výrobků. Využití přídatných látek při výrobě potravin. Výživa a stravování člověka.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace
- Účast na výuce
- 26 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 13 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 13 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 13 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je získání poznatků o základních principech výroby potravin. Studenti získají znalosti a zkušenosti v oblasti základních technologických procesů a chemických reakcí doprovázejících zpracování potravin.
Student má znalosti o způsobech výroby jednotlivých skupin potravin. Student se orientuje v základních jakostních vadách potravin. Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost potravin.
|
Předpoklady
|
Znalosti základů organické chemie, biochemie, fyzikální chemie a analytické chemie.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Rozhovor, Seminární práce
Zápočet: zpracování prezentace na zadané téma technologie výroby určité potravin Zkouška: znalost probraných témat (viz obsah)
|
Doporučená literatura
|
-
Kadlec, P. (2009). Co byste měli vědět o výrobě potravin?. Ostrava, Key Publishing.
-
Kadlec, P. (2002). Technologie potravin II.. Praha, VŠCHT.
-
Kadlec, P. (2002). Technologie potravin I.. Praha, VŠCHT.
|