Předmět: Chemie piva

» Seznam fakult » PRF » ACH
Název předmětu Chemie piva
Kód předmětu ACH/PIVO
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Slačálek Jakub, Mgr.
  • Vala Jiří, Ing.
  • Kučera Lukáš, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenta s postupy výroby piva se zaměřením na chemické změny v jednotlivých fázích procesu. Předmět je rozdělen do 12. okruhů. 1) Suroviny pro výrobu piva I. 2) Suroviny pro výrobu piva II. 3) Suroviny pro výrobu piva III. 4) Výroba piva I. 5) Výroba piva II. 6) Fyzikálně-chemická stabilita piva I. 7) Fyzikálně-chemická stabilita piva II. 8) Vady piva, pasterizace, sanitace 9) Stárnutí piva 10) Pivo a zdraví 11) Pivní styly 12) Senzorické hodnocení piva

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Výstupy z učení

Popsat základní postup výroby piva, chemické změny v průběhu vaření, kvašení a zrání, vady piva, možností využití analytické chemie při analýze vstupních surovin a samotného piva, senzorické hodnocení piva
Předpoklady
Znalost základů anorganické chemie, organické chemie, analytické chemie a instrumentálních metod.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Student musí absolvovat ústní zkoušku
Doporučená literatura
  • Basařová, G.Šavel, J.Basař, T.Lejsek. Pivovarství, VŠCHT Praha 2010.
  • Novotný, P. Pivařka, Jota, Brno 2017.
  • Novotný, P. Pivařka 2, Jota Brno 2019.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Přírodovědecká fakulta Studijní plán (Verze): Analytická chemie (2021) Kategorie: Chemické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní