Vyučující
|
-
Slačálek Jakub, Mgr.
-
Vala Jiří, Ing.
-
Kučera Lukáš, RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Cílem předmětu je seznámit studenta s postupy výroby piva se zaměřením na chemické změny v jednotlivých fázích procesu. Předmět je rozdělen do 12. okruhů. 1) Suroviny pro výrobu piva I. 2) Suroviny pro výrobu piva II. 3) Suroviny pro výrobu piva III. 4) Výroba piva I. 5) Výroba piva II. 6) Fyzikálně-chemická stabilita piva I. 7) Fyzikálně-chemická stabilita piva II. 8) Vady piva, pasterizace, sanitace 9) Stárnutí piva 10) Pivo a zdraví 11) Pivní styly 12) Senzorické hodnocení piva
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
|
Výstupy z učení
|
Popsat základní postup výroby piva, chemické změny v průběhu vaření, kvašení a zrání, vady piva, možností využití analytické chemie při analýze vstupních surovin a samotného piva, senzorické hodnocení piva
|
Předpoklady
|
Znalost základů anorganické chemie, organické chemie, analytické chemie a instrumentálních metod.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
Student musí absolvovat ústní zkoušku
|
Doporučená literatura
|
-
Basařová, G.Šavel, J.Basař, T.Lejsek. Pivovarství, VŠCHT Praha 2010.
-
Novotný, P. Pivařka, Jota, Brno 2017.
-
Novotný, P. Pivařka 2, Jota Brno 2019.
|