Vyučující
|
-
Bednář Petr, doc. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Stanovení konzervačních látek v nápojích (HPLC, CE)Identifikace neznámého polymeru (elementární analýza, roztoková analýza, IR)Částečný rozbor vápence (gravimetrie, volumetrie, AAS)Určení základních parametrů půdy (volumetrie, ISE, plamenová fotometrie, AAS) Stanovení Cu a Ni v oceli (rozklad na mokré cestě, voltametrické techniky)Stanovení Cd v máku (rozklad na mokré cestě, voltametrické techniky)Stanovení Mn ve slitině (UV-VIS spektrofotometrie)Stanovení obsahu s-triazinů ve vodě (SPE, GC)Stanovení mastných kyselin v tucích (GLC)
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Nácvik pohybových a pracovních dovedností
- Účast na výuce
- 39 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem je získat praktické dovednosti při analýze reálných vzorků.
Řešit typické problémy v analytické chemii, zvolit vhodnou analytickou strategii pro zpracování reálných vzorků různých typů
|
Předpoklady
|
Znalost základů analytické chemie a instrumentálních metod.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta
Pro úspěšné absolvování předmětu musí student splnit podmínku 100% účasti na cvičení, řádně provést zadané analytické rozbory a správně vypracovat odpovídající laboratorní protokoly.
|
Doporučená literatura
|
-
1.Návody do cvičení - dostupné u garanta předmětu..
-
2.Churáček J., Analytická separace látek, SNTL, Praha 1990..
-
3.Snyder L.R., Kirkland J.J., Glajch J.L., Practical Method Development, John Wiley & Sons, Inc., New York 1997..
-
4.Gratzfeld-Husgen A., Schuster R., HPLC for Food Analysis, A primer, Agilent Technologies Company, Germany 2001..
|