Vyučující
|
-
Sovová Eliška, prof. MUDr. Ph.D., MBA
-
Sovová Markéta, MUDr. Ph.D.
-
Kohutová Marie, Mgr. DiS.
-
Kolář Milan, prof. MUDr. Ph.D.
-
Vrzalová Drahomíra, Mgr. MUDr.
|
Obsah předmětu
|
Seznámení se základními principy zdravé výživy. Dietní systém v nemocnici. Rozbor moderních trendů. Praktické ukázky předpisu zdravé stravy u zdravých a nemocných.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Demonstrace
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je na základě získaných teoretických znalostí (anatomie, histologie, fyziologie) seznámit studenta se základními prinicipy výživy, jak přirozeného stravování, tak i umělé výživy používané u nemocných pacientů. Výuka obsahuje seznámení se základními principy zdravého stravování, dále seznámení s nejnovějšími trendy, úlohou mikrobiomu, dietním systémem pro nemocné a je zejména zaměřena na praktické ukázky možností ovlivnění zdravotního stavu výživou.
Student bude schopen formulovat základní principy zdravé výživy, bude se orientovat v moderních trendech, dietním systému a principech umělé výživy. Bude umět předepsat konkrétní stravovací režim ve zdraví i nemoci.
|
Předpoklady
|
Základní znalosti lékařské fyziologie.
FYZ/VCB11
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Analýza výkonů studenta, Rozhovor, Systematické pozorování studenta, Seminární práce
Účast na seminářích, seminární práce- předpis výživy u konkrétního pacienta.
|
Doporučená literatura
|
-
Kohout, P., Havel, E., Matějovič, M., Šenkyřík, M. (2021). Klinická výživa. Praha: Galén.
-
L. Zlatohlávek a kol. Klinická dietologie a výživa.
-
Sharma Sangita. (2018). Léčebná výživa a dietologie v kostce. Praha: Grada.
-
Š. Svačina a kol. 2008. Klinická dietologie.
|