Předmět: Výživa

» Seznam fakult » FZV » OSE
Název předmětu Výživa
Kód předmětu OSE/VOP03
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Křivánková Jana, Mgr.
  • Konečná Jana, Mgr. Ph.D.
  • Stanojkovič Mirjana, Mgr.
Obsah předmětu
Hlavní témata předmětu: - Energetická a biologická hodnota stravy - Výživa dětí, problematika dětské obezity, bulimie, anorexie - Výživa dospělých - Výživa ženy - Výživa nemocných, vyhodnocení stavu výživy, druhy léčebných diet - Enterální a parenterální výživa, Sipping - Výživa podle onemocnění jednotlivých systému, Výživa u pacienta s ránou, Výživa u stomií - Obezita, Podvýživa -analýza tělesného složení lidského těla s aplikací do ošetřovatelství - Výživa podle oborů - Alternativní směry ve výživě -Kulturní odlišnosti ve výživě u vybraných skupin Celkový rozsah předmětu je 28 hodin, z toho je 18 hodin kontaktních a 10 hodin nekontaktních.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Výstupy z učení
Předmět poskytuje kompletní informace o základech a i specifikách výživy u zdravé i nemocné osoby. Seznamuje se zvláštnostmi výživy v jednotlivých etapách života a informuje o výživových doporučeních u konkrétního onemocnění. Informuje o alternativních způsobech podávání stravy, o zásadách přípravy stravy a dietním systému v nemocničním zařízení. Součástí je hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. Předmět seznamuje studenty také s různými směry stravování.
Studenti budou schopni aplikovat teoretické znalosti a dovednosti v klinické praxi, vyhodnotit nutriční stav pacienta a individuálně poskytnout péči o pacienta v oblasti výživy a stravování.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta, Seminární práce

Absolvování seminářů a praktických cvičení (90% účast), aktivní účast ve výuce, plnění zadaných úkolů ve výuce, písemné ověřování znalostí
Doporučená literatura
  • ALLISON, S. P., Alastair FORBES, Rémy MEIER, Stéphane M. SCHNEIDER, Peter B. SOETERS, Zeno STANGA a Andre VAN GOSSUM, SOBOTKA, Luboš, ed. (2019). Basics in clinical nutrition.. Prague: Galén.
  • Arends, J. at al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients.
  • BORZENKO, Nadezhda, Vladislava MIZEROVÁ, Karin PETŘEKOVÁ a Pavla ŠKARKOVÁ. (2021). Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi: studijní opora.. Ostrava: Ostravská univerzita.
  • Cederholm, T. at al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition.
  • DEBRUYNE, Linda Kelly a Kathryn PINNA. (2019). Nutrition for Health and Health Care (MindTap Course List). Cengage Learning.
  • FRISANCHO, A. Roberto. (1990). Anthropometric standards for the assessment of growth and nutritional statusn. Ann Arbor: University of Michigan Press.
  • CHRZAN, Janet a John A. BRETT, ed. (2019). Food culture: anthropology, linguistics, and food studies.. New York: Berghahn.
  • Kasper, H. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada.
  • Kohout, P., Havel, E., Matějovič, M., Šenkyřík, M. (2021). Klinická výživa. Praha: Galén.
  • KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. (2019). Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta.
  • PAPAS, Andreas M., ed. (1999). Antioxidant status, diet, nutrition, and health. Boca Raton: CRC Press.
  • PATEL, Vinood B., ed. (2020). Molecular nutrition vitamins. London: Academic Press.
  • SHARMA, Sangita. (2018). Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing.
  • Sovová, E., a kol. Vybrané kapitoly z vnitřního lékařství pro zdravotnické nelékařské obory.
  • STRÁNSKÝ, Miroslav, Lydie PECHAN a Věra RADOMSKÁ. (2019). Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
  • TOMÍŠKA, Miroslav. (2018). Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta.
  • Vágnerová, T. et al. (2020). Výživa v geriatrii a gerontologii. Praha: Karolinum.
  • VARRÓ, Vince, T. VARKONYI a P. V. VÉGHELYI. (1988). Absorption and malabsorption: clinical aspects. Budapest: Akadémiai Kiadó.
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. (2019). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Všeobecné ošetřovatelství (2020) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní