Hlavní témata předmětu: - Energetická a biologická hodnota stravy - Výživa dětí, problematika dětské obezity, bulimie, anorexie - Výživa dospělých - Výživa ženy - Výživa nemocných, vyhodnocení stavu výživy, druhy léčebných diet - Enterální a parenterální výživa, Sipping - Výživa podle onemocnění jednotlivých systému, Výživa u pacienta s ránou, Výživa u stomií - Obezita, Podvýživa -analýza tělesného složení lidského těla s aplikací do ošetřovatelství - Výživa podle oborů - Alternativní směry ve výživě -Kulturní odlišnosti ve výživě u vybraných skupin celkový počet hodin dotace předmětu: 19 +... Celkový rozsah předmětu je 19 hodin, z toho je 9 hodin kontaktních a 10 hodin nekontaktních.
|
-
ALLISON, S. P., Alastair FORBES, Rémy MEIER, Stéphane M. SCHNEIDER, Peter B. SOETERS, Zeno STANGA a Andre VAN GOSSUM, SOBOTKA, Luboš, ed. (2019). Basics in clinical nutrition.. Prague: Galén.
-
Arends, J. at al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients.
-
BORZENKO, Nadezhda, Vladislava MIZEROVÁ, Karin PETŘEKOVÁ a Pavla ŠKARKOVÁ. (2021). Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi: studijní opora.. Ostrava: Ostravská univerzita.
-
Cederholm, T. at al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition.
-
DEBRUYNE, Linda K. a Kathryn PINNA. (2020). Nutrition for health and health care. Seventh edition. Boston, MA: Cengage.
-
DEBRUYNE, Linda Kelly a Kathryn PINNA. (2019). Nutrition for Health and Health Care (MindTap Course List). Cengage Learning.
-
FRISANCHO, A. Roberto. (1990). Anthropometric standards for the assessment of growth and nutritional statusn. Ann Arbor: University of Michigan Press.
-
CHRZAN, Janet a John A. BRETT, ed. (2019). Food culture: anthropology, linguistics, and food studies.. New York: Berghahn.
-
Kasper, H. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada.
-
Kohout, P., Havel, E., Matějovič, M., Šenkyřík, M. (2021). Klinická výživa. Praha: Galén.
-
KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. (2019). Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta.
-
PAPAS, Andreas M., ed. (1999). Antioxidant status, diet, nutrition, and health. Boca Raton: CRC Press.
-
PATEL, Vinood B., ed. (2020). Molecular nutrition vitamins. London: Academic Press.
-
SHARMA, Sangita. (2018). Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing.
-
Sovová, E., a kol. Vybrané kapitoly z vnitřního lékařství pro zdravotnické nelékařské obory.
-
STRÁNSKÝ, Miroslav, Lydie PECHAN a Věra RADOMSKÁ. (2019). Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
-
TOMÍŠKA, Miroslav. (2018). Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta.
-
VÁGNEROVÁ, Tereza. (2020). Výživa v geriatrii a gerontologii. Praha: Karolinum.
-
VARRÓ, Vince, T. VARKONYI a P. V. VÉGHELYI. (1988). Absorption and malabsorption: clinical aspects. Budapest: Akadémiai Kiadó.
-
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. (2019). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media.
|