Předmět: Nutrition

» Seznam fakult » FZV » OSE
Název předmětu Nutrition
Kód předmětu OSE/FZV03
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Kašparová Petra, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Main topics: Energetic and biological value of food. Nutrition during individual lifespan. Dietary system. Enteral nutrition. Parenteral nutrition. Obesity. Malnutrition. Cultural differences in nutrition.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
The course is designed as theoretical and practical. It will provide students with knowledge and practical skills in the field of nutrition. It will cover nutrition during individual lifespan and nutritional recommendations regarding specific diseases. It will inform about enteral and parenteral bypassing the usual process of eating, about dietary system in the hospital facility as well as cultural differences in nutrition. The course is taught in English. The condition for the course to run is a minimum of two enrolled students.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Active participation, fulfillment of assigned tasks and completing credit requirements.
Doporučená literatura
  • DEBRUYNE, Linda Kelly a Kathryn PINNA. (2019). Nutrition for Health and Health Care (MindTap Course List). Cengage Learning.
  • FRISANCHO, A. Roberto. (1990). Anthropometric standards for the assessment of growth and nutritional statusn. Ann Arbor: University of Michigan Press.
  • INSEL, Paul M., R. Elaine TURNER a Don ROSS. (2010). Discovering nutrition. Mass.: Jones and Bartlett.
  • MANN, Jim a A. Stewart TRUSWELL, ed. (2010). Essentials of human nutrition. Oxford: Oxford University Press.
  • MECHANICK, Jeffrey I. a Elise M. BRETT, ed. (2010). The complete guide to lifelong nutrition. ACE.
  • PAPAS, Andreas M., ed. (1999). Antioxidant status, diet, nutrition, and health. Boca Raton: CRC Press.
  • VARRÓ, Vince, T. VARKONYI a P. V. VÉGHELYI. (1988). Absorption and malabsorption: clinical aspects. Budapest: Akadémiai Kiadó.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Pediatrické ošetřovatelství (2019) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: -
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Physiotherapy (2019) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Všeobecné ošetřovatelství (2020) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Všeobecné ošetřovatelství (2020) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní