Předmět: Ochrana zdraví výživou

» Seznam fakult » FZV » MNG
Název předmětu Ochrana zdraví výživou
Kód předmětu MNG/OZK52
Organizační forma výuky Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
Obsah předmětu
Hlavní témata (bloky) výuky: - Význam stravy pro lidské zdraví. Onemocnění z nedostatečné, nadbytečné a nevhodné stravy. - Sacharidy, proteiny a lipidy ve výživě. - Vitamíny, minerály a pitný režim. - Výživová doporučení. Požadavky na výživu u vybraných skupin obyvatelstva. - Tvorba optimálního jídelníčku. Důležitost vyvážené stravy a pohybové aktivity. - Výživa jako prevence i riziko. Rizika z potravin (chemická, fyzikální, biologická). - Nejčastější mýty ve výživě. Kognitivně-behaviorální terapie nadváhy a obezity. KH:8 NKH:42

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Předmět Ochrana zdraví výživou je koncipován jako teoreticko-praktický. Má za úkol studenty seznámit s výživou z několika pohledů. Studenti budou seznámeni s jednotlivými makro a mikronutrienty. Dále bude zdůrazněn význam výživy a její vliv na zdraví jedince i celé populace. Bude zmíněn vliv výživy na veřejné zdraví a na nejčastěji objevující se zejména neinfekční choroby hromadného výskytu. Studenti získají znalosti specifik výživy v závislosti na věku, zdravotním stavu a fyzické aktivitě. Také budou seznámeni o důležitosti racionální stravy ve spojitosti s pravidelnou přiměřenou pohybovou aktivitou. Nebude opomenut pitný režim. Studenti budou po absolvování předmětu schopni sestavit zdravý jídelníček dle výživových doporučení a budou schopni prakticky poradit potencionálnímu pacientovi v oblasti podpory a ochrany zdraví výživou a to včetně znalosti kognitivně-behaviorální terapie nadváhy a obezity.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Vypracování prezentace v rozsahu 10-15 minut na aktuální téma v oblasti výživy.
Doporučená literatura
  • Clark, N., & Soumar, L. (2014). Sportovní výživa. Praha: Grada.
  • KOŠŤÁLOVÁ, A., KUČEROVÁ, B., LUKAŠÍKOVÁ, I., NIKLOVÁ, A., PILNÁČKOVÁ, J., POLÁKOVÁ, K., SLAVÍKOVÁ, M., TRESTROVÁ, Z. Rádce školní jídelny.
  • Mach, I. (2012). Doplňky stravy: jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha: Grada.
  • Provazník K., Komárek L. a kol. (2004). Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání.. Fortuna Praha.
  • Provazník, L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi IV. Prevence poruch zdraví dětí a mládeže.
  • SHARMA, S. a kol. (2018). Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Ochrana a podpora zdraví (2021) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní