Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek, který se zabývá účinkem přirozených i cizorodých látek v potravinách na lidské zdraví a na rizika a nežádoucí účinky plynoucí z nedostatku či nadbytku některých látek v potravě. Náplní jsou i informace o toxikologicky významných látkách v potravinách a potravinářských surovinách, o chemické bezpečnosti potravin a o toxikologickém hodnocení rizik. Dále se věnuje speciálním projevům účinku chemických látek, interakcím mezi nutričními a toxickými složkami potravy a některým rizikovým potravinám s ohledem na přítomnost nebezpečných látek. Otravy z potravin, se vyskytovaly jak v minulosti tak nyní- např. metanolová aféra. Posluchač se v rámci studia seznámí s nejběžnějšími otravami z potravin, včetně přírodních toxinů a mykotoxinů. Dále bude seznámen s klinickým obrazem otrav, jejich průběhem a nejrizikovějšími potravinami či pokrmy.
|
-
Babička, L., Kurka, P. (2017). Toxicky významné látky v potravinách: skriptum. Praha: Potravinářská komora České republiky.
-
DAUNCEY, E. A. LARSSON, S. (2019). Smrtící rostliny: přírodní historie jedovatých rostlin světa. Praha.
-
Dostálová, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů.
-
Ingr., I. (2007). Základy konzervace potravin. Brno.
-
Kříž, M. (2018). Zrádní dvojníci jedlých hub. Praha.
-
Kudlová, E., Mydlilová, A. (2005). Výživové poradenství u dětí do dvou let: skriptum. Praha.
-
Kukol, T. (2017). Poradenství s praxí i bez praxe: příběhy a zkušenosti výživové poradkyně: tradiční i netradiční klienti a jejich zpovědi. Židlochovice.
-
Odstrčil, J. Odstrčilová, M. (2006). Chemie potravin. Brno.
-
Staňková, M., Kurka, P. (2014). Toxikologie: skriptum. Ostrava.
-
Turek, B. (2004). Výživový stav populace a nutriční rizika. Praha.
-
Velíšek J., Hajšlová, J. (1999). Chemie potravin. OSSIS, Tábor.
|