Předmět: Nutriční toxikologie a výž. poradenství

» Seznam fakult » FZV » MNG
Název předmětu Nutriční toxikologie a výž. poradenství
Kód předmětu MNG/OZK06
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kovalová Martina, Mgr. Ph.D.
  • Ambroz Petr, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Hlavní témata (bloky) výuky: - Přirozeně toxické potraviny živočišného původu. - Přirozeně toxické potraviny rostlinného původu. - Metanol. - Kontaminanty z výroby. - Mykotoxiny. - Těžké kovy. KH:13 NKH:57

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoreticko-praktický celek, který se zabývá účinkem přirozených i cizorodých látek v potravinách na lidské zdraví a na rizika a nežádoucí účinky plynoucí z nedostatku či nadbytku některých látek v potravě. Náplní jsou i informace o toxikologicky významných látkách v potravinách a potravinářských surovinách, o chemické bezpečnosti potravin a o toxikologickém hodnocení rizik. Dále se věnuje speciálním projevům účinku chemických látek, interakcím mezi nutričními a toxickými složkami potravy a některým rizikovým potravinám s ohledem na přítomnost nebezpečných látek. Otravy z potravin, se vyskytovaly jak v minulosti tak nyní- např. metanolová aféra. Posluchač se v rámci studia seznámí s nejběžnějšími otravami z potravin, včetně přírodních toxinů a mykotoxinů. Dále bude seznámen s klinickým obrazem otrav, jejich průběhem a nejrizikovějšími potravinami či pokrmy.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Aktivní účast ve výuce, zápočet.
Doporučená literatura
  • Babička, L., Kurka, P. (2017). Toxicky významné látky v potravinách: skriptum. Praha: Potravinářská komora České republiky.
  • DAUNCEY, E. A. LARSSON, S. (2019). Smrtící rostliny: přírodní historie jedovatých rostlin světa. Praha.
  • Dostálová, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů.
  • Ingr., I. (2007). Základy konzervace potravin. Brno.
  • Kříž, M. (2018). Zrádní dvojníci jedlých hub. Praha.
  • Kudlová, E., Mydlilová, A. (2005). Výživové poradenství u dětí do dvou let: skriptum. Praha.
  • Kukol, T. (2017). Poradenství s praxí i bez praxe: příběhy a zkušenosti výživové poradkyně: tradiční i netradiční klienti a jejich zpovědi. Židlochovice.
  • Odstrčil, J. Odstrčilová, M. (2006). Chemie potravin. Brno.
  • Staňková, M., Kurka, P. (2014). Toxikologie: skriptum. Ostrava.
  • Turek, B. (2004). Výživový stav populace a nutriční rizika. Praha.
  • Velíšek J., Hajšlová, J. (1999). Chemie potravin. OSSIS, Tábor.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických věd Studijní plán (Verze): Ochrana a podpora zdraví (2021) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní