Předmět: Recenze

» Seznam fakult » FIF » KSA
Název předmětu Recenze
Kód předmětu KSA/91BG8
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Ryšavý Dan, doc. Mgr. Ph.D.
  • Topinka Daniel, doc. PhDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Vyhledání odborné knihy vhodné k recenzování. 2. Rozvržení struktury recenze. 3. Posouzení recenzované knihy z hlediska popisně informačního, analyticko-kritického a hodnotícího.* 4. Úprava textu dle citačního stylu časopisu, ve kterém bude recenze zveřejněna. 5. Zaslání recenze k publikaci. 6. Úpravy textu podle požadavků redakční rady časopisu,ve kterém bude recenze zveřejněna. * Viz např. Spousta, V. 2003. "Jak psát recenze." Pedagogická orientace, 1: 101-109. (http://www.ped.muni.cz/pedor/dokumenty/jakpsatrecenze.pdf)

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Předmět absolvuje student, který samostatně připraví, publikuje a doloží publikaci (nebo potvrzení o přijetí k publikaci) recenze odborné či společensky relevantní monografie. Recenze bude publikována v recenzovaných časopisech (Jost) či impaktovaných časopisech (Jimp, Jsc). Recenzovaná publikace by se měla vztahovat k tématu disertační práce. Z tohoto důvodu student konzultuje vhodnost výběru monografie a přípravu recenze především se školitelem. Předmět posiluje praktické dovednosti studentů v oblasti rešerše literatury a přípravy základních odborných textů. Znalosti a dovednosti: Příprava recenze rozšiřuje rešeršní dovednosti studentů. Student volí publikaci k recenzi především na základě relevance pro disertační projekt. Připravuje text dle požadavků (odborného) periodika, pro nějž je určen. Dále se student naučí aktivně komunikovat s vydavateli. Osnova: 1. Volba vhodného textu k recenzi 2. Kritické čtení textu a příprava recenze 3. Úprava recenze podle nároků vybraného vydavatele 4. Odeslání do redakce, komunikace s vydavatelem 5. Úpravy textu dle požadavků redakce 6. Získání potvrzení o přijetí k publikaci, resp. doložení publikace
Způsobilost: - vyhledat odbornou knihu vhodnou pro recenzování; - sepsat kriticky orientované vyjádření o vybrané knize; - komunikovat s redaktory/výkonnými redaktory časopisu, ve kterém bude recenze zveřejněna.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Příprava recenze odborné knihy a vytipování vhodné příležitosti pro publikování recenze (po konzultaci se školitelem/školitelkou); Recenze bude publikována v časopise Jimp nebo Jsc, popř. Jneimp; Recenze musí splňovat nároky kladené na tento typ odborného textu (viz popisně informační, analyticko-kritický a hodnotící aspekt recenze), její rozsah nesmí být kratší než 3NS; Předložení recenze redakci časopisu, ve kterém má být text zveřejněn, komunikace s redakcí, příp. úpravy textu dle požadavků redakční rady. Zápočty uděluje garant předmětu na žádost studujících: Žádost o uznání předmětu a udělení kreditů jsou studující povinni předložit garantu předmětu spolu s vyjádřením školitele k žádosti nejpozději 30. června daného akademického roku. Pokud jsou článek/kapitola publikovány po tomto datu, je možné žádost podat do 15. září. K žádosti, jejíž formulář je dostupný na webových stránkách KSA FF UP, studující připojí: - obsah časopisu, ve kterém byla recenze publikována; - kopii publikovaného textu recenze. Po uveřejnění musí být recenze zanesena do Osobní bibliografické databáze (OBD) FF.
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Migrační studia (20) Kategorie: Geografické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Migrační studia (20) Kategorie: Geografické obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -