Předmět: Francouzské umění v kontextu evropské frankofonní kultury

» Seznam fakult » FIF » KRF
Název předmětu Francouzské umění v kontextu evropské frankofonní kultury
Kód předmětu KRF/FUFK
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Francouzština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Voždová Marie, doc. PhDr. Ph.D.
  • Matoušková Jiřina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Francouzská klasická hudba v kontextu evropské, francouzské populární šansony jako zdroj inspirace evropských písničkářů 2. Malířství, sochařství a architektura jako součást evropského kulturního dědictví 3. Průmyslové a užité umění 4. Kulinářství jako tradiční francouzské umění 5. Francouzská "haute couture" jako projev umělecké identity společnosti 6. Film a divadlo v současné Francii

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 45 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 25 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit posluchače s jednotlivými odvětvími francouzského umění a jejich začleněním do široké evropské frankofonní kultury.
- pochopení místa francouzské kultury v rámci kultury frankofonní a dále pak místa frankofonní kultury ve vztahu k ostatním kulturám jednotné moderní Evropy - uvědomění si vývoje uměleckých směrů v Evropě na pozadí společenského dění - rozvinutí schopnosti odborné polemiky
Předpoklady
Žádné

Hodnoticí metody a kritéria
Analýza výkonů studenta

1. pravidelná docházka a aktivní účast na seminářích 2. příprava na každou hodinu, znalost analyzovaných dokumentů a materiálů
Doporučená literatura
  • Erismann, G. (1988). Cesta francouzského šansonu od středověku po dnešek. Praha: Supraphon.
  • Chevrier, F. ? Pitte, J.-R. (2011). Notre gastronomie est une culture : Le repas gastronomique des Français au patrimoine de l'humanité. Paris: Bourin.
  • Kristeva, J. a kol. (2008). Europe des cultures et culture européenne : communauté et diversité. Paris: Hachette.
  • Muchembled, R. (2011). Culture populaire et culture des élites dans la France moderne. Paris: Flammarion.
  • Plesu, A. (2007). Pittoresque et mélancolie : Une analyse du sentiment de la nature dans la culture européenne. Paris: Somogy éditions d'art.
  • Sticht, P. (2000). Culture européenne ou Europe des cultures ? Les enjeux actuels. Paris: L´Harmattan.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Italština a italská kultura (2021_2024) Kategorie: Filologické vědy - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Portugalská filologie (2015) Kategorie: Filologické vědy - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Italská filologie (2016) Kategorie: Filologické vědy - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní