Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
1. Jídlo, potravinová kultura a její proměny 2. Rýže a její role v japonské společnosti 3. Čaj, čajový obřad a čajovny 4. Ryby, Tsukiji a globální dodavatelské řetězce 5. Estetika a sezónnost wašoku 6. Japonská domácí kuchyně a její transformace 7. Rané formy japonských restaurací (sukijaki a teppanjaki) 8. Sushi, jeho transformace a demokratizace 9. Rámen a jeho globální rozmach 10. Onigiri a generace konbini 11. Šokuiku (kulinární vzdělávání) v Japonsku 12. Japonská restaurace jako nástroj kulturní diplomacie
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Aktivizující práce ve skupinách
|
Výstupy z učení
|
V roce 2013 zaregistrovala Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) washoku jako nehmotné světové kulturní dědictví. Washoku je definováno jako sociální praxe založená na souboru dovedností, znalostí, praktik a tradic souvisejících s výrobou, zpracováním, přípravou a konzumací jídla. Hlavním cílem tohoto kurzu je zkoumat japonskou kuchyni prostřednictvím analýzy jejího kulturního a společenského kontextu. Kurz s nejprve se zaměří na symboliku klíčových komodit, jako jsou rýže, čaj nebo ryby, a poté pokračuje sociokulturní analýzou nejdůležitějších jídelních stylů a jejich šíření z Japonska do zahraničí.
Během tohoto kurzu si studenti skrze kritickou analýzu vybraných textů a diskuze ověří vliv geografie, historie a společenského vývoje na kulinární tradice a konzumní mechanismy v současné japonské společnosti. Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni analyzovat dynamiku, která vývoj kulinární kultury ovlivňuje, zejména boj mezi snahou o zachování lokální autenticity na straně jedné a inovacemi podmíněnými globálními trendy na straně druhé.
|
Předpoklady
|
Student je určen studentům FF UP.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Závěrečný projekt
Aktivní účast ve výuce, závěrečná prezentace.
|
Doporučená literatura
|
-
Assmann, Stephanie. (2010). Japanese foodways, Past and Present. Chicago.
-
Bestor, Theodor. (2008). Tsukiji. The fish market at the center of the world. Berkeley.
-
Farrer and Wank. The Global Japanese Restaurant: Mobilities, Imaginaries and Politics. Hawaii. 2023.
|