Předmět: Wašoku

» Seznam fakult » FIF » ASJ
Název předmětu Wašoku
Kód předmětu ASJ/WAS
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vyleťalová Lenka, Ph.D.
Obsah předmětu
1. Jídlo, potravinová kultura a její proměny 2. Rýže a její role v japonské společnosti 3. Čaj, čajový obřad a čajovny 4. Ryby, Tsukiji a globální dodavatelské řetězce 5. Estetika a sezónnost wašoku 6. Japonská domácí kuchyně a její transformace 7. Rané formy japonských restaurací (sukijaki a teppanjaki) 8. Sushi, jeho transformace a demokratizace 9. Rámen a jeho globální rozmach 10. Onigiri a generace konbini 11. Šokuiku (kulinární vzdělávání) v Japonsku 12. Japonská restaurace jako nástroj kulturní diplomacie

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Aktivizující práce ve skupinách
Výstupy z učení
V roce 2013 zaregistrovala Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) washoku jako nehmotné světové kulturní dědictví. Washoku je definováno jako sociální praxe založená na souboru dovedností, znalostí, praktik a tradic souvisejících s výrobou, zpracováním, přípravou a konzumací jídla. Hlavním cílem tohoto kurzu je zkoumat japonskou kuchyni prostřednictvím analýzy jejího kulturního a společenského kontextu. Kurz s nejprve se zaměří na symboliku klíčových komodit, jako jsou rýže, čaj nebo ryby, a poté pokračuje sociokulturní analýzou nejdůležitějších jídelních stylů a jejich šíření z Japonska do zahraničí.
Během tohoto kurzu si studenti skrze kritickou analýzu vybraných textů a diskuze ověří vliv geografie, historie a společenského vývoje na kulinární tradice a konzumní mechanismy v současné japonské společnosti. Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni analyzovat dynamiku, která vývoj kulinární kultury ovlivňuje, zejména boj mezi snahou o zachování lokální autenticity na straně jedné a inovacemi podmíněnými globálními trendy na straně druhé.
Předpoklady
Student je určen studentům FF UP.

Hodnoticí metody a kritéria
Závěrečný projekt

Aktivní účast ve výuce, závěrečná prezentace.
Doporučená literatura
  • Assmann, Stephanie. (2010). Japanese foodways, Past and Present. Chicago.
  • Bestor, Theodor. (2008). Tsukiji. The fish market at the center of the world. Berkeley.
  • Farrer and Wank. The Global Japanese Restaurant: Mobilities, Imaginaries and Politics. Hawaii. 2023.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Japonská filologie (2019) Kategorie: Filologické vědy - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -