Předmět: Gastroturismus - lokální kulinářství

» Seznam fakult » FIF » ASI
Název předmětu Gastroturismus - lokální kulinářství
Kód předmětu ASI/GLK
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina, Indonéština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pokorný Ondřej, Mgr. PhD.
Obsah předmětu
Gastronomický nebo kulinářský turismus směřuje do oblastí, kde jsou místní suroviny, kuchyně a nápoje hlavními motivačními faktory pro cestování. Tyto aktivity mají především povahu tuzemského turismu, přičemž turisté cestují na specifická místa, aby ochutnali tamní kuchyni a speciality. V současné době se aktivity čistě gastroturistické kloubí s dalším možnostmi trávení volného času: kulturní turismus, sportovní aktivity, agroturismus, vaření aj. Obsah: - Úvod do gastroturismu - Gastronomie a komunikace - Principy gastronomie - Marketing oblastí, restuarací, organizací, vinařství aj. - Kulinářství - Trh, poptávka, nabídka (konkurenční destinace), odmínání "McDonaldizace" - Stravovací dědictví - Gastronomie v pohostinství - Gastroturismus a rozvoj venkova - Multikulturalismus a vzestup multikulturního konzumenta - Výzkumný projekt spojený s gastroturimem

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 25 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 60 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 10 hodin za semestr
Výstupy z učení
Studenti budou schopen rozlišit a identifikovat gastro a kulinárškou nabídku v Indonésii, její roli a potenciál pro turismus obecně.
Po ukončení předmětu bude student schopen rozlišit a identifikovat gastro a kulinárškou nabídku v Indonésii, její roli a potenciál pro turismus obecně.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
aktivní účast v hodinách, příprava gastroturistického projektu, zkouška
Doporučená literatura
  • Hjalage, Anne Mette ? Richards, Greg. (2002). Tourism and Gastronomy. Routledge.
  • Long, M Lucy. (1998). Culinary Tourism. University Press Of Kentucky.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Indonéská studia se zaměřením na cestovní ruch (2017) Kategorie: Filologické vědy 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: -